Přihlásit

Rybáři dostanou náhrady za škody způsobené kormorány (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 28. března (ČTK) - Rybáři dostanou náhrady za škody, které jim na rybách způsobili kormoráni. Umožní to poslanecká novela o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK o tom informoval jeho mluvčí.

Novela počítá s tím, že rybáři dostanou odškodnění za loňský, letošní a příští rok. Předloha tak opraví znění dřívější novely, která náhrady pro stejné tříleté období zavedla také. Rybáři ale podle poslanců peníze nedostali, protože ministerstvo financí odmítlo náhrady proplácet kvůli nejasným pasážím platné úpravy.

Parlament proto v nové předloze výslovně stanovil, že se zákon vztahoval v letech 2018, 2019 a 2020 i na škody způsobené kormoránem velkým. Za loňský a letošní rok by rybáři měli stejně jako podle platné novely dostat stoprocentní kompenzaci prokázané škody, za příští rok osmdesátiprocentní.

Návrh vychází podle předkladatelů z předpokladu, že se podaří postupně omezit početní stavy kormorána velkého, který je podle nich v souvislosti s někdejší ochranou přemnožen. V Česku jsou těchto ptáků řádově desetitisíce a škody dosahují asi 1,5 kilogramu ryb na jednoho jedince denně, tvrdí autoři novely.

Stát přestal rybářům poskytovat odškodnění za škody způsobené kormorány zhruba před šesti lety. Kormorán velký byl totiž tehdy vyškrtnut ze seznamu zvláště chráněných živočichů.

Před sedmi lety stát vyplatil podle tvůrců novely rybářům asi 41 milionů korun, nyní by měla být úroveň náhrad obdobná.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.