Přihlásit

Na horách roste nová atrakce. Se skluzavkou parožím jelena (Krkonošský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Je výsledkem přeshraniční spolupráce s horským střediskem Karpacz na polské straně Krkonoš, kde také postaví herní krajinu, ale v odlišném stylu.
Název Pecka spojuje do jednoho slova města Pec pod Sněžkou a Karpacz a má společně propagovat obě krkonošské lokality. Českopolští budou také imaginární průvodci Kuba a Anka a dvojjazyčné budou tabule s ilustrovanými naučnými texty. "Stavba již probíhá, chtěli bychom mít hotovo do začátku prázdnin," potvrzuje starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek.
"Herní krajina nemá komerční ambice. Bude to bezplatná turistická atrakce pro rodiny s dětmi, s cílem dostat je do přírody a vhodnou formou je o ní poučit," dodává.

VE CHŘTÁNU RYSA
Novinka na Portáškách skloubí zábavu se vzděláním.
Sochař a absolvent Akademie výtvarných umění Matěj Hájek měl hotový původní návrh už zkraje roku 2016. Pracoval na něm s architektkou Terezou Kučerovou z ateliéru Molo architekti. Z jejich dřívější společné tvorby vznikl v roce 2014 dětský park Bororo v pražské zoo. "Propojujeme herní a naučnou formu. Cílem je vtáhnout návštěvníka do světa krkonošské fauny a nechat ho zažít dobrodružství z fantaskní perspektivy. Projekt je výjimečný proporcemi a rozsahem, díky nimž vzniká realizace, která nemá obdoby," říká Hájek. Na mysli má například patnáct metrů dlouhou dřevěnou sochu rysa, jehož chřtánem se bude procházet, či maketu padlého jelena. Jeho devět metrů vysoké paroží se promění v tobogán.

SKRZ HNÍZDA ČÁPŮ
Herní krajina Pecka bude rozložená do několika částí. Lesního, lučního a vodního světa. "Lesní svět bude provázet naučná stezka v pětimetrové výšce pod korunami stromů, se zastávkami v podobě hnízd s ohromnými třímetrovými zobáky čápa černého, který na rozdíl od čápa bílého hnízdí ve stromech. Jejich hnízdy budou návštěvníci procházet. V lesním světě zvířat najdou také zápasící mravence, devítimetrovou zmiji či vřetenovku," popisuje Tereza Kučerová. Luční část nabídne větší počet herních prvků. "Stěžejní tam bude motiv padlého jelena. Jeho vysoké parohy se stanou vyhlídkou. Děti jimi můžou prolézat a také sklouznout tobogánem dolů," přibližuje originální řešení. Ve vodním světě upoutá obří mlok.

DOVNITŘ S KOULÍ
Vstup do herní krajiny bude zdarma. Návštěvníci budou mít možnost zakoupit si dřevěnou kouli a použít ji na stanovištích k různým herním činnostem. Naučné tabule vznikaly ve spolupráci se Správou Krkonošského národního parku.
"Stavby byly navrhovány tak, aby byly citlivě zasazeny do okolního prostředí.
Mají dřevěné a ocelové konstrukce. Ty ocelové především kvůli statice," dodává architektka Kučerová.
"Správa KRNAP stavbu povolila. Nachází se částečně i na našich pozemcích, na rozhraní ochranného pásma a třetí zóny, tedy v místech vhodných pro podobné aktivity," říká k projektu Radek Drahný, mluvčí Správy KRNAP.
Inspiraci představovala pro autory v případě ilustrací minimalistická tvorba Josefa Čapka. "Pro celý projekt byl také inspirací David Attenborough," zmiňuje Matěj Hájek britského přírodovědce a autora dokumentů BBC přibližujících život na zemi.
Na Portášky se lze dostat pěšky i lanovkou z Velké Úpy. Od prázdnin bude jezdit denně.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.