Přihlásit

ROZHOVOR: Veselští myslivci slaví 100 let od svého vzniku (veseli-nad-moravou.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V letošním roce uplyne 100 let od vzniku myslivosti ve Veselí nad Moravou. K této příležitosti jsme vyzpovídali místopředsedu místního Mysliveckého spolku Buková Zbyňka Ivánka.

Letos oslavíte 100 let od vzniku společné myslivosti v našem městě. Co přesně k tomuto kulatému výročí s Mysliveckým spolkem Buková chystáte?

Již k 90. letům společné myslivosti ve Veselí jsme pořádali výstavu v městském muzeu a vydali publikaci pojednávající o vývoji myslivosti ve Veselí nad Moravou. K letošnímu jubileu již publikaci vydávat nebudeme, ve spolupráci s kulturním centrem ale chystáme výstavu o myslivosti v galerii na Panském dvoře. Zde budou k nahlédnutí historické dokumenty, fotografie, trofeje zvěře ulovené našimi členy a mnoho dalšího z činnosti našeho spolku.

Mnoho spolků a oddílů v dnešní době bojuje o členy, v myslivosti je ale tento úbytek obzvlášť zřetelný. Zatímco v roce 1995 bylo v ČR evidováno 113 tisíc myslivců, v roce 2013 už jen necelých 70 tisíc. Věkový průměr je navíc kolem 60 let. Jaký trend je v současnosti ve Veselí?
Bohužel podobný. Ještě před 20 lety jsme vzhledem k velikosti revíru, na kterém provádíme právo myslivosti, odsouhlasili maximální počet 46 členů spolku, přičemž jsme byli na maximálních stavech. K dnešnímu dni je nás 28, z toho 7 členů nad 70 let. V řadách našeho spolku jsou i dvě ženy. Věkový průměr je 58 roků, nelišíme se tedy od statistik.

Celý rozhovor najdete zde.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.