Přihlásit

Cestu z Plzně na Klatovy ohlídá pletivo proti zvěři (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Plzeňský kraj 
V policejním dopravním zpravodajství se denně objevují zprávy, že provoz na některé silnici právě omezují následky srážky se zvěří. Řidičům se tyto nehody stávají hlavně v noci či ráno při cestách do práce nebo z ní. Odborníci je upozorňují, že by měli hlavně předvídat a nezmatkovat. Zároveň s tím u silnic vznikají stále nová opatření. Nejnověji se pracuje na 10,5 kilometru plotu podél dálničního přivaděče silnice I/27 z Plzně na Klatovy. Stavbaři ho tam napínají pro Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). "Plot bude po celém úseku mezi Plzní a Vysokou," vysvětlil ředitel plzeňského ŘSD Zdeněk Kuťák. Dvoumetrové vysokopevnostní pletivo stavbaři ještě dvacet centimetrů zapustí do země. Zvěř ho nepřekoná. 
Vloni ŘSD stejným plotem obehnalo přivaděč silnice I/26 z Plzně na Rokycany. Důvod byl stejný - na obou přivaděčích se totiž od loňska může jezdit rychlostí až 110 km/h a střet se zvěří může být ještě nebezpečnější. Letos ŘSD také přivaděč na Domažlice.

Řidiči by měli každý střet se zvěří hlásit policistům, a to i v případě, že sražené zvíře uteklo
Policisté v Plzeňském kraji během loňského roku evidovali 192 dopravních nehod, které se staly kvůli lesní zvěři nebo kvůli domácím zvířatům. Je to o 14 méně než v roce 2016, je však třeba brát v potaz, že o řadě nehod se zvěří se policie nedozví, ačkoliv by měla.
Řidiči totiž policii volají hlavně tehdy, když jim vznikne značná škoda. Letos na konci dubna se to stalo třeba na Domažlicku. Řidiči fordu mezi Vlkanovem a Novým Kramolínem vběhl večer do cesty srnec a způsobil 20tisícovou újmu. Totéž se přihodilo řidičce mezi Radonicemi a Chrastavicemi. Škodu vyčíslila na 25 tisíc korun. Obě mrtvá zvířata si převzal myslivecký hospodář, což by podle policejní mluvčí Dagmar Brožové mělo být pravidlem. "Platí povinnost oznámit dopravní nehodu policii. A to i v případě, že zvěř z místa utekla. Upozorňujeme řidiče, kteří by si usmrcené zvíře chtěli ponechat, že jejich jednání bude kvalifikováno jako trestný čin pytláctví, za který hrozí až dvouletý trest odnětí svobody," řekla.
Václav Ircing z organizace BESIP řidičům doporučuje hlavně obezřetnost a zachovat klid. "Střety se zvěří se teď objevují velmi často. Řidiče překvapí, když jim do cesty vběhne srnec nebo zajíc, a řada z nich se snaží zvířeti vyhnout, ale někdy je to zbytečné a nehoda se stane právě kvůli tomu.
V první řadě je třeba sledovat okolí silnice, za tmy jsou vidět odlesky očí. Když už zvěř na silnici vyskočí, měl by řidič co možná nejvíce zpomalit a nezmatkovat, aby například nedostal smyk," radí.
V kraji se v posledních letech jako prevence proti zvěři na silnicích osvědčily také pachové ohradníky.
Dřevěné kůly s páchnoucí pěnou se poprvé objevily v roce 2012 na obchvatu Třemošné. Poté jimi Správa veřejného statku města Plzně osadila důležité výjezdy z města a okresní myslivecké spolky udělaly díky dotaci v roce 2016 totéž u sebe.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.