Přihlásit

Vysočina obnoví pachové ohradníky, střetů se zvěří přibývá (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jihlava 28. února (ČTK) - Kraj Vysočina dá letos 250.000 korun na obnovu pachových ohradníků kolem 130 kilometrů silnic. Jsou podle něj účinné ve snižování počtu střetů aut se zvěří. Na úsecích s ohradníky se loni počet nehod meziročně snížil o 19 procent, uvedla v dnešní tiskové zprávě mluvčí kraje Jitka Svatošová. Podle policie ale na Vysočině střetů aut se zvěří každoročně přibývá. Loni skončilo v policejních statistikách 1327 takových nehod, o 117 víc než v roce 2017.

Pachové ohradníky tvoří speciální pěna, do které se nanáší koncentrát zapáchající jako predátor. Zvěř by se měla ošetřenému místu vyhnout. Koncentrát účinkuje zhruba čtvrt roku, uvedla Svatošová. V roce 2018 kraj zvýšil počet pachových ohradníků, jsou nyní kolem 142,8 kilometru silnic.

Podle mluvčí policie Dany Čírtkové počet střetů každoročně výrazně stoupá. V roce 2014 policie zdokumentovala 714 střetů vozidel s lesní zvěří. O rok později to bylo již 1010 střetů a v roce 2016 jich bylo 1074. "I když jsou u vybraných komunikací nainstalovány pachové ohradníky, které samozřejmě vítáme, lesní zvěř si k migraci poměrně rychle najde jiné trasy, takže ke střetům pak dochází i na jiných místech," dodala Čírtková.

Riziková může být jízda mimo město v časných ranních nebo večerních hodinách stejně jako v noci, kdy se zvěř nedokáže rychle orientovat v kuželech dopadajícího světla jedoucích vozidel. Odborníci upozorňují také na dobu po dešti, kdy zejména menší zvířata mohou vyhledávat na tmavém asfaltu teplejší místa, na kterých by rychleji oschla.

Kraj Vysočina začal instalaci pachových ohradníků podporovat v roce 2010. Původně bylo v každém z pěti okresů ohradníky lemováno deset kilometrů silnic.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.