Přihlásit

Veterináři odvolali zákaz přemisťování prasat ve Zlínském kraji (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlín 22. února (ČTK) - Veterináři dnes odvolali zákaz přemisťování prasat domácích určených pro domácí porážku do neregistrovaných chovů ve Zlínském kraji. Zákaz vydaný v souvislosti s africkým morem prasat však nadále platí v zamořené oblasti o rozloze 530 kilometrů čtverečních v severní části Zlínska. ČTK to dnes řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Ukončení zákazu podle něj znamená, že je již možné pořídit si a chovat prase domácí v chovu, který není registrovaný podle plemenářského zákona. Jde o malé záhumenkové chovy. "Neregistrovaný chov znamená chov jednoho prasete při dodržení mimořádných veterinárních opatření s celostátní působností. V zamořené oblasti na Zlínsku nadále platí zákaz chovu v neregistrovaných chovech," uvedl mluvčí.

V lednu veterináři zrušili povinnost pro myslivce udržovat účinnou aktivní látku v pachových ohradnících na Zlínsku, které částečně lemovaly oblast, v níž se od roku 2017 nákaza vyskytovala. V předchozích měsících odvolali také zákaz vstupu do lesů, polí a na polní cesty v okolí Zlína. Skončilo i vymezení vysoce rizikové oblasti o rozloze 89 kilometrů čtverečních východně od Zlína, kde zmiňovaný zákaz platil.

Začátkem letošního roku veterináři povolili konzumaci odlovených divokých prasat ze zamořené oblasti. Lovci ale stále musejí plnit podmínky biologické bezpečnosti. Také se sjednotilo zástřelné na 3000 korun, bez rozdílu váhy prasete. Už na začátku loňského října zrušila SVS povinnost udržovat funkčnost elektrických ohradníků, které lemovaly část vysoce rizikové oblasti.

Nákazu afrického moru prasat se v ČR podařilo zdolat, uvedl už před časem ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Potvrzena byla u 212 uhynulých a 18 ulovených divočáků. Poslední pozitivní nálezy jsou z poloviny loňského dubna, šlo však o kusy, které uhynuly o několik měsíců dříve. Do konce letošního dubna by proto ČR mohla získat status země bez výskytu této choroby, uvedli před nedávnem veterináři.

V České republice se africký mor prasat, který není nebezpečný pro člověka, objevil poprvé v červnu 2017 na okraji Zlína. Nákazu se podařilo udržet na malém území, což považují odborníci za mimořádný úspěch. Do chovů se nerozšířila. Kdyby se tak stalo, bylo by nutné je vybít.

Viktor Chrást

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.