Přihlásit

Rakouští lyžaři napadli strážce národního parku (Týdeník Klatovska)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šumava – Hraniční část Šumavy láká skialpinisty, jichž nyní do okolí Plechého, Třístoličníku a Plešného jezera míří stovky týdně. Mnozí ale vstupují do zakázaných zón, kde ruší tetřeva hlušce, rysa ostrovida a další zvířata. Hrozí jim nejen citelná pokuta od strážců národního parku, ale také zranění. „Naši strážci slouží v této oblasti každý den, a to i ve večerních hodinách. A prakticky denně se setkávají se skialpinisty z Čech, Bavorska a také z Rakouska, kteří vstupují do míst, která jsou veřejnosti nepřístupná. Jsou to takzvaná klidová území, kde se vyskytují vzácní živočichové,“ řekl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.
„Někteří do těchto míst vstoupí nevědomky, a když je na to upozorníme, poslechnou nás a vrátí se na značenou stezku. To je ta lepší varianta, kdy nemusíme ani dávat pokuty,“ uvedl vedoucí strážní služby v oblasti Plešného jezera Luděk Švejda. Stále častěji se však strážci národního parku setkávají s lyžaři, kteří na jejich upozornění nedbají a kromě slovních výhrůžek a vulgarismů neváhají sáhnout i k fyzickému násilí. Jeden takový incident se odehrál na začátku února, kdy strážce napadli rakouští skialpinisté.
„My primárně nechceme rozdávat pokuty. Nejdříve se snažíme návštěvníkům vysvětlit problém a domluvit jim. Na druhou stranu ale můžeme vyměřit pokutu na místě ve výši až 10 tisíc korun. Pokud věc předáme do správního řízení, může se pokuta vyšplhat až do výše 100 tisíc korun,“ upozornil Švejda.
Nejde ale jen o pokutu, někdy může skialpinistům jít i o život. „Zrovna v oblasti hory Plechý se vytvořily nebezpečné převisy přes hranu skal nad Plešným jezerem a hrozí utrhnutím. Proto každý, kdo sejde ze značené trasy, ohrožuje minimálně sám sebe na zdraví, nebo na životě,“ varoval Dvořák.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.