Přihlásit

Německá ministryně navrhuje vlky střílet (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Berlín – Německé nadšení z návratu vlků do volné přírody po víc než dvou stoletích nemělo dlouhé trvání.
Především v Lužici na východě Německa se z vlků stala velká atrakce, na kterou tento region láká v posledních letech i turisty.
V poloprázdné krajině východního Německa a také na vřesovištích Dolního Saska se vlkům zalíbilo, úspěšně se rozmnožují. Dnes je ale občasný výskyt hlášen téměř po celé Spolkové republice, včetně jihoněmeckého Bavorska nebo nedaleko francouzských hranic. Dnes žije vlků v Německu podle odhadů až šest stovek kusů a jejich počet roste každým rokem o několik desítek procent. Německá vlčí populace se šíří i do dalších zemí, včetně Česka.
Růst počtu vlků v Německu, který je brán jako velký úspěch ochrany přírody, však stále více znervózňuje německé zemědělce. Těm vlci působí každým rokem větší škody. Už v roce 2017, z kterého byla nedávno publikována statistika, vlci zabili či zranili přes jeden a půl tisíce ovcí a koz.
Německá ministryně zemědělství Julia Klöcknerová se proto v rozhovoru pro Neue Osnabrücker Zeitung vyslovila pro „mírnou redukci vlků“ a povolení odstřelu „několika jedinců“. „Značný růst útoků vlků ukazuje, že ministerstvo životního prostředí musí začít konat,“ uvedla ministryně.
Podle spolkové agentury, která vlčí populaci v Německu monitoruje, ale k nejvíce útokům na hospodářská zvířata dochází v regionech, kde farmáři nejsou na jejich přítomnost ještě zvyklí. Naopak tam, kde zemědělci vybudovali ohrady či si pořídili psy, počet vlčích útoků poklesl.

Luboš Palata

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.