Přihlásit

Změňme zelenou poušť, ať se ptáci vrátí (Lidové noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na obrovských zemědělských lánech není útočiště pro zvěř ani pro hmyz. Ptákům tak chybí zdroj potravy a v Česku rapidně ubývají.

PRAHA Za posledních dvacet let poklesl počet sýčků obecných v Česku o 94 procent. Až třetina z nich zahynula v sudech, rourách, komínech, napáječkách nebo v bazénech. Sýček byl přitom ještě na začátku dvacátého století naší nejrozšířenější sovou. Jenže na polích pro něj přestala být potrava, a tak se přesunul do okolí lidských příbytků. A tam na něj číhají nejrůznější nástrahy.

„Hlavním důvodem katastrofálního úbytku je přerod pestré zemědělské krajiny, sýčkovy původní domoviny, na průmyslovou krajinu s velkoplošným intenzivním zemědělstvím. V ní dramaticky ubyl velký hmyz, který je sýčkovou hlavní kořistí,“ líčí hlavní koordinátor ochrany sýčků z České společnosti ornitologické Martin Šálek s tím, že u nás zbývá tak 100 až 130 párů malé sovy.

Celý článek najdete v Lidových novinách.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.