Přihlásit

Poslanci dali šanci návrhu, který zpřísní tresty za týrání zvířat (zpravy.iDNES.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Výrazným zpřísněním trestního zákona kvůli týrání zvířat se začali v úterý zabývat poslanci. Pod návrh TOP 09, který podpořila Sněmovna v prvním čtení, se podepsalo 77 poslanců. Až osm let by hrozilo tomu, kdo týranému zvířeti způsobí trvalé následky nebo smrt. Jednou z novinek je to, že soud by mohl zakázat držení a chov zvířete až na deset let.

"Hlavním cílem je zvýšení ochrany zvířat," řekla ve Sněmovně první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Řekla, že počet týrání zvířat v České republice neklesá. "Tento návrh je prvním pokusem definovat množírny v zákoně," uvedla Pekarová Adamová.
Přísnější postihy budou v případě schválení návrhu čekat majitele a provozovatele takzvaných množíren nebo pachatele násilí na zvířatech. Radikálně by se zpřísnily i tresty za pytláctví, hrozilo by za něj dva až osm let vězení.

K podpoře zákona se přihlásila i opoziční SPD slovy poslankyně Lucie Šafránkové a podpořila ho i Kateřina Valachová ze sociální demokracie.
Poslanci vládního ANO před tím vyslyšeli výzvu opoziční TOP 09, aby přestali projednávání novely trestního zákona ve Sněmovně blokovat.
Premiér a šéf ANO Andrej Babiš před pár dny řekl, že chce urychleně řešit problém obchodování se psy, takzvané množírny. " Využijeme návrh veterinárního zákona , který bude předložen vládě do konce února," řekl po jednání vlády Babiš.

"V rámci toho bychom zákon upravili, abychom definovali množírny, abychom mluvili o minimálních standardech pro chov psů a koček, abychom řešili evidenci chovatelů fen, abychom eventuálně zavedli registr zvířat, ale bez toho, aby to byla zátěž pro občany," prohlásil Babiš.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.