Přihlásit

Tři státy budou sledovat populaci rysů na Šumavě (TV Nova)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Iveta VÍTOVÁ, moderátorka
--------------------
Společně a systematicky teď začnou 3 státy sledovat rysí populaci na Šumavě. Kromě České republiky se do společného monitoringu zapojí i Německo a Rakousko. Společné sledování by mělo přispět k ochraně ohrožené kočkovité šelmy. Více nám řekne Michaela Klárová.

Michaela KLÁROVÁ, redaktorka
--------------------
Ochranáři teď na území 3 států, kam Šumava zasahuje, umístili fotopasti a připravují online databázi na sdílení dat. To umožní sledovat přesný pohyb jednotlivých rysů, jejich osudy a početnost populace. Ochranáři odhadují, že na Šumavě žije skoro 80 rysů. Asi žádný z nich přitom nežije celý život jen v jednom státě. Třeba rys, kterého pojmenovali Luděk, se narodil mezi Prachaticemi a Boleticemi a pak se různě přesouval až k Linci, aby se pak vrátil do Novohradských hor. Zajímavostí je, že rysi jsou jednotlivě rozeznatelní a to díky zabarvení. Jejich sledování díky fotopastem je mnohem náročnější než třeba sledování vlků či medvědů. Nejsou totiž s nadsázkou řečeno ochotnými modely na pózování před skrytými kamerami. Když už je zachytí, tak většinou v poloze, která pro ochranáře není úplně ideální. Rys ostrovid je chráněný a patří mezi ohrožené druhy. Společná spolupráce 3 národních parků by také mohla pomoci k jejich lepší ochraně
.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.