Přihlásit

Medvěd strhl v Beskydech tři jeleny (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Beskydy
Mladý, asi tříletý medvěd hnědý se objevil v Beskydech. Zdržuje se v údolí potoka Řečice ve Starých Hamrech v Moravskoslezském kraji. Není jisté, zda jde o téhož medvěda, který vloni nadělal nemalé škody na Valašsku.
Lesníci z podniku Lesy ČR ve středu požádali Správu CHKO Beskydy o přemístění zvířete jinam. Podle ochránců přírody k odchytu medvěda není žádný důvod.

Velkou šelmu opakovaně zahlédli turisté i lesníci. Poprvé 17. ledna. Podle lesníků se šelma pravidelně vrací do přezimovací obůrky Jatný, odkud odchází do údolí. Živí se krmivem, strhla už tři kusy jelení zvěře. V oblasti žijí chataři, nad údolím vede hlavní běžkařská a turistická magistrála na Lysou horu.
Medvěda, který se podle lesníků nechová plaše, mohou potkat běžkaři, turisté, kdokoli. "Proto jsme upozornili obce Staré Hamry a Ostravici i horskou službu. Správu CHKO Beskydy žádáme kvůli bezpečnosti o přemístění medvěda do jiné lokality," uvedl Tomáš Peka, lesní správce z Frýdku-Místku z podniku Lesy ČR. Podle ochránců přírody jde však o chování medvěda běžné a k odchytu není důvod.
"Medvěd je zvíře, které do beskydských lesů patří. Tento jedinec se chová standardně, pohybuje se v oblasti s řídkým osídlením, kde nehrozí žádná zvláštní rizika," vzkázali pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) v prohlášení, které zveřejnili na svém webu. To, že se zejména mladí medvědi v zimě vzbudí a hledají potravu, je podle ochránců běžné. Překvapivé není ani to, že si jako zdroj potravy vyhledají přezimovací obůrku, ve které je shromážděno velké množství jelenů. "Je možné, že medvěda ze spánku vyrušil nějaký skialpinista, který projížděl terénem," domnívají se ochránci.
AOPK si nechá zpracovat genetickou analýzu vzorků trusu, aby se ověřilo, zda nejde o stejné zvíře, které se vloni pohybovalo na Vsetínsku. Výsledku budou až v řádu týdnů.
Na Valašsku na podzim medvěd nadělal značné škody, strhl desítky ovcí, ničil včelíny. Ochránci přírody se jej neúspěšně snažili odchytit do klece.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.