Přihlásit

Ta, co tančí s vlky. Neohrožená koza z národního parku našla nový domov, je prý zvědavá, ale plachá (krajskelisty.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Koza, která, jak zjistili pracovníci Správy Národního parku České Švýcarsko, žila a přežila uprostřed vlčího teritoria nejméně od 21. 8. 2018, kdy ji poprvé zaznamenali pracovníci strážní služby, se po cca 148 dnech pobytu v lesích vrátila zpět k lidem. 15. ledna přišla k usedlosti do osady Kopec, kde jí majitelé domu poskytli přístřeší. Z lesa koza odešla pravděpodobně kvůli většímu množství sněhu, který ztěžoval přístup k potravě. Dobrodružný příběh kozy samotářky stojí ale za vyprávění celý…

Neobvyklou obyvatelku Národního parku České Švýcarsko zaznamenali pracovníci stráže přírody v oblasti u Vlčí hory. Byla to černobílá koza domácí, kterou se jim během strážní služby podařilo fotograficky zdokumentovat již 21. srpna 2018. Vzhledem k tomu, že se kozu nepodařilo odchytit a uvedená oblast je současně vlčím teritoriem, dospěli strážci k předpokladu, že šance zvířete na přežití jsou velmi malé.

Přeci jen se vrátila k lidem

Překvapivou informaci proto přineslo vyhodnocení snímků z fotopastí nainstalovaných na vybraných místech ve východní části národního parku za účelem monitoringu pohybu vlků. Fotografie pořízená dne 18. listopadu zachycuje kozu v dobré kondici na místě, které současně pravidelně navštěvují vlci. Stejná fotopast obsahuje snímky vlků, naposledy byli zachyceni o týden dříve, dne 13. listopadu. Koza se tedy ve vlčím teritoriu pohybovala opakovaně a dařilo se jí mezi vlky přežít. Další hlášení o spatření kozy obdržela správa počátkem ledna, kdy černobílou kozu zahlédli turisté během silvestrovské vycházky.

Navrátivší se kozu převzali pracovníci správy parku do dočasné péče 16. ledna. Nakonec se jí ujal jeden z Partnerů NP České Švýcarsko, a to konkrétně Usedlost Na Stodolci v Dolní Chřibské. Byla umístěna do malého stáda kamerunských koz, chovaných za účelem vypásání okolních luk. Byli jsme zvědaví, jak se statečné koze daří, a tak jsme na usedlost Na Stodolci v Dolní Chřibské zavolali. „No jistě,“ odpověděla se smíchem paní provozní na otázku, zda se má koza dobře.

Zvědavá je, ale hrozně plachá

Bohužel, nemá ale běžné české jméno, jako třeba Máňa. To vzniklo tak, že když kozu dovezli a provozovatel penziónu a usedlosti, pan Matěj Kudla, ji přebíral, byly u toho děti. Ty se hned ptaly, jak se koza jmenuje. Pan Kudla, zaskočený otázkou a neschopný obratem něco vymyslet, řekl: „No to je přeci ta, co tančí s vlky.“ A tak díky pravděpodobně oblíbenému filmu pana Kudly Tanec s vlky s Kevinem Costnerem - a jeho leknutí - získala koza alespoň typické indiánské jméno.

„Je strašně plachá, nenechá se ani pohladit. K jídlu chodí vždycky poslední,“ popsala kozu, co tančí s vlky, paní provozní. Je ale prý zvědavá, dodala. Statečné koze přejeme šťastný a dlouhý život mezi jejími novými kamerunskými kamarádkami – za svou odvahu a šikovnost si ho rozhodně zaslouží.

Markéta Vančová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.