Přihlásit

Vzácné hantaviry zabily myslivce z lánské obory. Vdova se soudí o odškodnění (aktualne.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Profesionální myslivec z Lesní správy Lány zemřel v roce 2016 jako první Čech na nákazu nepříliš známými hantaviry přenášenými hlodavci.

Je velmi nezvyklé, když jsou hlavním tématem soudního líčení myši a jejich trus. Ve sporu, který se odehrává před Okresním soudem v Rakovníku, je ale přítomnost myší v krmelcích a skladech organizace Lesní správa Lány zásadní otázkou.

Podnik, který je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky, čelí žalobě manželky svého bývalého zaměstnance, Luboše Frank,a o odškodnění za smrt muže, který v lednu 2016 zemřel na nákazu hantaviry. Ty přenášejí prostřednictvím svého trusu právě myši.

V Česku dosud výjimečný případ vzbudil pozornost i mezi lékaři a vědci. Ostravský státní Zdravotní ústav kvůli němu testoval na hantaviry všechny zaměstnance lánského podniku, vědci z lesnické fakulty brněnské Mendelovy univerzity zase loni začali spolu s lékaři z ústavu zkoumat myši na území správy.

Sedmačtyřicetiletý Luboš Frank dostal v polovině ledna 2016 náhle vysoké horečky, kvůli kterým šel na pohotovost. Onemocnění, které svými příznaky silně připomínalo akutní chřipku, se však prudce zhoršovalo. Během několika dnů Frank, který pracoval v lesní správě jako takzvaný oborník, tedy profesionální myslivec, zemřel.

Náhlý konec oblíbeného nimroda měl v lesnické a lovecké komunitě velký ohlas. Lidé, myslivci po jeho úmrtí na improvizovaném pietním místě pod sloupořadím u budovy Lesní správy Lány zapálili množství svíček. "Ti, kdo ho poznali, nikdy nezapomenou na jeho zápal, barvité vyprávění o zvěři a lovech, neobyčejné schopnosti loveckého doprovodu a dokonalé vábení celé řady druhů zvěře. Luboši, nebudeš nám chybět pouze jako kolega, ale především jako člověk s ušlechtilým srdcem," stojí dodnes na Facebooku lánské správy.

Frank měl na starosti zvěř na zhruba 1500 hektarech, v celé polovině lánské obory. Sledoval ji, lovil, doprovázel lovce, kteří si odstřel zvěře v oboře zaplatili. A také jelenům, další vysoké i divočákům rozvážel krmivo. Právě o tom, jak často zvířata krmil a kolik je v uskladněných obilninách či kukuřici myší a jejich trusu, jehož vdechnutí je nebezpečné, se u soudu hovořilo nejčastěji. Všichni svědci potvrdili, že myší je v senících a skladech spousta.

"Ve skladištích krmiva hlodavci jsou, oborník má samozřejmě na rozvážení krmiva lidi, ale zejména během zimních víkendů dělníky nevolá. Nechce nechat zvířata strádat, tak rozváží sám," uvedl například vedoucí střediska myslivosti Lesní správy Lány Štěpán Stanický.

Hlodavci? Jsou všude

Možnost kontaktu s hlodavci připustil i ředitel podniku Miloš Balák. "Jestli jsou v krmelcích a na skladištích hlodavci? Samozřejmě, jsou všude, možná i tady v soudní síni, pokud bychom se podívali za tyhle lavice, takže jsou i v lánské oboře," řekl ředitel a dodal, že organizace, která jinak přímou vinu za tragédií necítí, by záležitost ráda vyřešila mimosoudně.

"Luboš byl náš kamarád, ale bohužel to nejde. Zastupuji státní organizaci a musím postupovat s péčí řádného hospodáře," uvedl muž, jehož policie v roce 2017 obvinila z manipulace zakázky na zpevnění břehů vodní nádrže Klíčava, která je v oboře, za desítky milionů korun.

Podnik si podle Baláka po Frankově smrti od lékařů nechal vypracovat seznam opatření, jak se v případě dalšího podezření na napadení virem u jejich pracovníků chovat, kam volat o pomoc. Dal také vyšetřit krev všech svých zaměstnanců i jejich rodinných příslušníků.


Nikdo další se nenakazil

"Měli jsme tu vzorky od asi stovky lidí z Lán a u čtyř z nich jsme našli ohledně protilátek na hantaviry slabě pozitivní, hraniční hodnoty, což by znamenalo, že nákaze mohli být vystaveni. Prověřili jsme to ale ještě druhou, ověřovací metodou a ta podezření nepotvrdila. Všechny případy jsme proto uzavřeli jako negativní," uvedla lékařka Hana Zelená, která se na ostravském Zdravotním ústavu zabývá diagnostikou hantavirových infekcí.

Frankův případ je podle lékařky v zemi dosud výjimečný. "Nákaza hantaviry už v Česku zaznamenána byla. Jsou to ale jednotky případů ročně. Nevím však o žádném, který by končil smrtí. Nedá se však vyloučit, že na hantaviry už u nás někdo zemřel, lékaři to ale nemuseli diagnostikovat. U pana Franka se také na příčinu přišlo až po jeho smrti," vysvětlila. Mnohem častěji lékaři vážné případy, včetně úmrtí, zaznamenali v Evropě například v sousedním Německu nebo Belgii.

Přítomnost hantavirů v Lánech je nyní předmětem vědeckého výzkumu. Na úkolu se podílí Mendelova univerzita v Brně i ostravský Zdravotní ústav. "Kolegové z univerzity v oboře chytali hlodavce, my jejich tkáně testujeme na přítomnost hantaviru. Zatím ale není vzorků dost, odběry se budou muset opakovat. Jde nám právě o zjištění, zda se hantavirus v oboře vyskytuje, stačí najít jedno nakažené zvíře a bude jasné, že virus se tu může šířit," řekla lékařka Zelená.

Samotní účastníci veřejného líčení jsou kromě výpovědí před senátem uzavření. K případu se pro Aktuálně.cz odmítla vyjádřit žalobkyně Radka Franková, stejně jako její advokát Evžen Štefan. Vysvětlit argumenty obhajoby nechtěl ani advokát Vít Kubalec. Ten v případu zastupoval kolegyni Barboru Kloudu Jestřábovou, který měla původně lánskou správu hájit. Jestřábová je dcerou známého brněnského advokáta Jiřího Jestřába, který je spolu se svým společníkem Richardem Tománkem největším sponzorem obou prezidentských kampaní Miloše Zemana a zároveň i významným sponzorem SPOZ.

Poté co Zeman v roce 2013 nastoupil do úřadu, získala Klouda Jestřábová práci v právním odboru prezidentské kanceláře, ze které ale po čase odešla a stala se samostatnou advokátkou. Kromě sporu s Radkou Frankovou má Jestřábová správu zastupovat i v případě žaloby jednoho z dodavatelů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.