Přihlásit

Vlci se vracejí do Českého lesa (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Do lesa se nemusíte bát. Pozor však na volně puštěného psa.

Psovitá šelma donedávna veřejnosti známá spíše jen z pohádky o Karkulce se opět po mnoha letech vrací na Tachovsko i Domažlicko.
Stopy ve sněhu, pozorování a záznamy z fotopastí dokládají, že na území Českého lesa žije několik vlků. Po Šumavě či Krušných horách jde tak o další lokalitu, kterou si tato vzácná zvířata oblíbila. A zřejmě putují i dále do vnitrozemí. U obce Třemešné se totiž na stromech objevilo upozornění na jejich výskyt.
„Pozor, v této lokalitě se pohybuje smečka vlků evropských.
Žádáme, abyste svojí přítomností nenarušovali jejich výzkum,“ informoval text.
Výskyt vlků v této lokalitě potvrzuje i starosta obce.
„Osobně jsem vlka sice neviděl, ale znám lidi, kteří je zde viděli, a jsou i zaznamenáni na fotopastích,“ říká starosta Třemešné Jaroslav Sláma.
Obec však podle něho nemá s cedulemi nic společného a jsou už odstraněny.
Upozornění nebyla ani dílem ochránců přírody. „Papírové cedule neumístilo v okolí Třemešné ani naše pracoviště, ani skupina výzkumníků, která se zde pravidelně pohybuje,“ uvedla Milena Prokopová z přimdské Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český les a dodala: „Od jejich obsahu se distancujeme.“


Vlci v Českém lese netvoří žádnou velikou smečku
„Podle svědků to vypadá, že se tu společně pohybují minimálně dva jedinci. Některé zprávy mluví až o čtyřech,“ říká Prokopová. Vlka v oblasti prvně zachytila fotopast na počátku roku 2017.
Ochránci přírody vidí v návratu predátora přínos. „Postupně narůstá problém s vysokými stavy zvěře. Okusem jsou poškozovány vzrostlé stromy i odrůstající semenáčky, spásání eliminuje bylinné patro. Vlk dokáže ve svém teritoriu stavy zvěře účinně regulovat,“ vysvětluje Prokopová.
Není ani nutné se obávat chodit do lesa. Není příliš pravděpodobné, že by se běžný turista s vlkem vůbec setkal. I zvíře se mu raději vyhne. Nebezpečí ale může nastat, pokud člověka doprovází volně puštěný pes.
Přírodovědci monitorující výskyt vlků v Českém lese uvítají jakékoli informace o stopách a pozorováních vlků. Informace, jak se při setkání s vlkem zachovat, najdete na www.navratvlku.cz.

Antonín Hříbal

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.