Přihlásit

Olovo v řekách a zvířatech? Rybář: Víc škodí antikoncepce (Metro)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brusel zase diktuje nesmysly. Teď nás čeká zákaz olověného střeliva a olůvek pro rybáře.

Čeští nimrodi, rybáři a další lovci se bouří. Hrozí totiž, že z Unie přijde zákaz střeliva a závaží z olova, jež se používají při lovech a rybaření stovky let. S novinkou chce přijít Evropská agentura pro chemické látky (ECHA), která loni v srpnu zveřejnila studii, že olověné broky, náboje a rybářská závaží škodí přírodě, zvířatům i lidem. Zástupci českých střelců, nimrodů i rybářů proto předali šéfovi Senátu protestní petici za zachování tradičních nábojů i rybářských olůvek.

* Ekologické střelivo? Desetkrát dražší

Není na to jednoduchá odpověď. „Na téma úplného zákazu olova bylo zpracováno již několik studií,“ říká pro deník Metro Jiří Hynek, prezident asociace zbrojařů. Podle něho se očekává, že se Evropská komise o zákaz v dohledné době pokusí. Pokud by k tomu došlo, nebylo by nahrazení olova jednoduché. Hlavně by bylo drahé. „Náhrada je problematická u diabolek, střel do malorážek a broků,“ vysvětluje Hynek. „Zde nikdy nedosáhnete plnohodnotné náhrady a cena bude asi desetinásobná,“ připomíná šéf zbrojařské asociace. Podle Hynka by došlo k řetězové reakci. „Ubylo by lovců, sportovních střelců, což by postihlo jak výrobce střeliva, tak zbraní nebo optiky,“ dodává Hynek.

* Svinstvo jsou léky

Jak na možný zákaz reagují i další postižení – rybáři? „Nikoho to nepálí,“ říká rybář Jiří Úředníček, prodejce rybářských potřeb na pražských Vinohradech. Poplašné debaty mezi zákazníky nezaznamenal. Třeba i proto, že olůvka prodejci už dlouhou dobu nabízejí v úpravě, která nemá na životní prostředí negativní vliv. Olovo je buď nabarvené, nebo je zatavené do odolného plastu. Taková závaží stojí o dvě tři koruny více než stará, nechráněná. Cenu tak rybáři vůbec neřeší. Vysokou koncentraci olova v našich řekách zatím nenaměřili ani specialisté rybářského svazu. Olovo zaznamenávají jen v přístavech, kde se z trupů lodí odlupuje barva obsahující tuto látku. Mnohem větším nebezpečím jsou podle Jiřího Úředníčka látky, které proudí do českých vodních toků z kanalizace. „Do řek se sice vypouští mechanicky vyčištěná voda, zůstávají v ní však zbytky léčiv, antibiotika a antikoncepce. Tohle pak ryby konzumují, mění to jejich organismus,“ rozčiluje se Úředníček a dodává, že přesně toto by měli úředníci řešit spíš než olůvka.

* Pro kontrolora železo, ale na střelbu olovo

Spor o zákaz, který Evropská komise údajně chystá, vyvolala spor mezi Bruselem a českými organizátory petice. Na tu už reagoval europoslanec Tomáš Zdechovský. Obavy jsou podle něho předčasné. „Jedna věc je studie, druhá, že v praxi není nic, co by olověné broky a závaží nahradilo co do funkčnosti a pořizovací ceny,“ říká Zdechovský. Zákaz by prý byl absurdní a poslanci by proti němu aktivně vystupovali. Navíc se údajně jedná o zákaz střeliva jen v mokřadech, který už u nás dávno platí. Bohumil Straka, viceprezident organizace LIGA/LIBE, která bojuje za co nejvolnější držení zbraní, oponuje. Zdechovský prý vypustil do světa poplašnou zprávu. „Evropská komise sama zadala agentuře ECHA, aby shromáždila informace pro posouzení rizik,“ říká Straka. V dokumentu, který deník Metro citoval a jejž podle něho už EK ze svých stránek stáhla, se píše o posouzení všech rizik v případě možného plošného zákazu olověného střeliva nejenom v mokřadech. „Lovci stejně budou dál používat olověné střelivo,“ říká rybář Jiří Úředníček, který má přátele i mezi myslivci. „Kamarád mi vysvětlil, jak se to dělá. Má v opasku vždy několik ocelových patron pro případ, že by přišel kontrolor,“ komentuje českou vynalézavost Úředníček. Stačí pak prý jen kontrolorovi z mysliveckého svazu či jiné osobě předložit nastrčené náboje a potom zase střílet olovem.

Olovo i plasty 2020

Od tohoto roku chystá Evropská unie zákaz mikroplastů, které jsou vědomě přidávány do výrobků, především kosmetiky, ale i do barev, čisticích prostředků nebo zemědělských hnojiv a pesticidů. Ty mohou přetrvávat v přírodě stovky let.

330

Tolik tun olůvek utopí odhadem čeští rybáři ročně v řekách a rybnících rybářského svazu.

Citát

Policie používá pro ostré zásahy náboje s vyšším zastavovacím efektem. Ty neobsahují olovo. Jsou ale šestkrát dražší než olověné.

Ekostřelivo stojí víc

Olověné náboje jsou v Evropě zakázané pouze v Dánsku při lovu ptáků.

* Alternativou olověných střel jsou ocel, bismut nebo také wolfram. Jsou však výrazně dražší.

* Jiné než olověné materiály mají však menší dopadovou energii, nemusí zvíře usmrtit, jen zranit.

* Zákaz používat olověné brokové náboje k lovu vodního ptactva na mokřadech je v České republice zakotven už téměř dvacet let v zákoně o myslivosti.

PAVEL HRABICA

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.