Přihlásit

Za rušení sokolů v krasu padají pokuty (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pokuty lidem za narušení klidu hnízdících sokolů stěhovavých rozdává Stráž přírody. Stezky v okolí skalní stěny nad vstupem do jeskyně Býčí skála v chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras jsou již dva týdny uzavřeny a zahrazeny výstražnými páskami, protože se v těchto dnech klubou z vajec mláďata sokolů.

Sokoli patří k chráněným živočišným druhům a do krasu se k velké radosti všech předloni vrátili po zhruba půlstoletí. "Pokutou například skončil výlet tří žen. Bylo jim jedno, že stezka je zahrazena, a ignorovaly dokonce cedule zákaz vstupu. Naštěstí až k hnízdu nedošly. Pokud by se tak stalo, mláďata mohla uhynout," řekl Právu Antonín Tůma ze správy CHKO.
Doplnil, že každá z žen musela zaplatit několik set korun. Tůma ale připomněl, že členové Stráže přírody mají možnost pokutovat neukázněné návštěvníky částkou až do výše 10 000 korun. Ochranáři jsou nadšení, protože se do Moravského krasu před časem po dlouhých desetiletích vrátil nejen vzácný rys ostrovid, ale také sokoli stěhovaví. Už loni přivedly dva sokolí páry na svět celkem pět mláďat, což svědčí o tom, že se jim v novém domově zalíbilo. Jedno hnízdo je u turisty hojně navštěvované Býčí skály a druhé v další části chráněné krajinné oblasti, které ekologové tají, aby měli ptačí dravci na péči o své potomky naprostý klid.
"Hnízdo nad Býčí skálou utajit nelze. Proto jsme veškeré stezky kolem ní uzavřeli. Trasy jsou zahrazeny páskami, nescházejí na nich ani tabulky vysvětlující celou situaci. Na místě máme hlídky. S ostrahou nám pomáhají i speleologové. Přestože jsme zaznamenali porušení zákazu vstupu, musím celkově turisty pochválit. Drtivá většina z nich toto opatření chápe a plně jej respektuje," uvedl Tůma.
Zákaz vstupu do prostoru nad Býčí skálou, kde je malebná vyhlídka na zalesněné kopce Josefovského údolí, potrvá pravděpodobně do půlky června.
Oba sokolí páry bedlivě sleduje od jejich zahnízdění v krasu, samozřejmě jen za pomoci dalekohledu, ornitolog René Bedan. "Vynikající zprávou je, že v hnízdě u Býčí skály jsem již zahlédl mládě. Možná je jich tam dokonce více. To teprve zjistíme. V onom druhém hnízdě by se mohla mláďata vylíhnout pravděpodobně do konce tohoto týdne," uvedl Bedan.
Zdůraznil, že narušení klidu v hnízdění může způsobit to, že samice sokola odletí z vajec, které před líhnutím neustále zahřívá a chrání před nepřízní počasí. Vejce pak zastydnou a mláďata se nenarodí. Pokud jsou již mláďata na světě a jejich matka odletí, mohou vypadnout z hnízda nebo se stát do jejího návratu potravou jiných dravců.
Výuku v létání mladých sokolů budou moci milovníci přírody v Josefovském údolí, samozřejmě jen z uctivé vzdálenosti, pozorovat patrně již na konci května, popřípadě na počátku června.

Stráže přírody mají možnost pokutovat neukázněné návštěvníky částkou až do výše 10 000 korun.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.