Přihlásit

Zlepšení nákazové situace (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Loňský rok byl pro státní veterinární dozor z hlediska výskytu nákaz i dozoru v oblasti hygieny potravin živočišného původu klidnější než extrémně náročný rok 2017. České republice se vyhnula vysoce patogenní ptačí chřipka a na ústupu byl africký mor prasat. Inspektoři nemuseli řešit ani rozsáhlé mezinárodní aféry týkající se zdravotně závadných potravin jako předloni. Uvedl to minulý týden na tiskové konferenci v Praze ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR Zbyněk Semerád s tím, že naopak loni přibylo závažných případů týrání zvířat.

Podle Semeráda rostl počet podnětů v oblasti welfare zvířat a Státní veterinární správa řešila v řadě regionů svým rozsahem dosud ojedinělé případy týrání zvířat. Na jejich základě veterináři vloni provedli již 42 procent kontrol ze zhruba 7200 kontrol v oblasti welfare zvířat O rok dříve byl tento podíl 35 procent. Mírně se meziročně zvýšil podíl kontrol se zjištěnou závadou. Porušení předpisů bylo prokázáno u 26 procent kontrol provedených v chovech zájmových zvířat, v roce 2017 to bylo 23 procent V chovech hospodářských zvířat je podíl závad dlouhodobě o něco nižší. Loni dosáhl necelých 18 procent, v předešlém roce 14 procent. "Během celého roku řešili veterinární inspektoři řadu velmi závažných případů týrání zvířat. Nejrozsáhlejší kauzou bylo bezesporu odebrání více než dvou stovek zubožených psů v rodinném domě v Kamenici nad Lipou na Vysočině. Z hlediska počtu zvířat chovaných na jednom místě ve zcela nevhodných podmínkách se jednalo o nejrozsáhlejší případ na území ČR v historii," informoval Semerád. Další rozsáhlé případy, při nichž byly ihned najednou odebírány desítky zvířat, řešili veterinární inspektoři také například na Plzeňsku či v Pardubickém kraji.
Několik závažných kauz se týkalo také chovů hospodářských zvířat. SVS kvůli tomu podala osm trestních oznámení, což je dvakrát víc než o rok dříve. Veterináři také zaznamenali více stížností na týrání zvířat od veřejnosti a o osm procent zvýšili počet kontrol potravin. "Na pokutách za porušení korun, což je zhruba o 2,8 milionu korun méně než v roce 2017," sdělil ústřední ředitel s tím, že se přesto jednalo o třetí nejvyšší částku v historii. Semerád poukázal rovněž na to, že během roku probíhala intenzivní jednání týkající se chovu velkých šelem. Zpřísnění podmínek by měla řešit mimo jiné novela zákona na ochranu zvířat proti týrání.
Ústřední ředitel připomněl, že vloni se v ČR nevyskytlo ani jediné ohnisko ptačí chřipky a podařilo se zabránit šíření afrického moru prasat (AMP) v populaci divokých prasat. Zatímco v roce 2017 bylo pozitivně testováno na AMP 205 uhynulých či ulovených divočáků, loni počet nakažených zvířat klesl jen na 25. Vedoucí oddělení ochrany zdraví zvířat Milada Dubská mimo jiné poznamenala, že vloni v dubnu se po dvaceti letech na území České republiky vyskytla nebezpečná newcastleská choroba. Díky okamžité likvidaci jediného ohniska v malochovu slepic na Zlínsku se podařilo zabránit rozšíření nákazy a ochránit tak chovy. Od července 2018 je již ČR opět oficiálně prostá této nákazy, sdělila.
Ředitel odboru veterinární hygieny Jan Váňa informoval, že celkový počet kontrol v oblasti hygieny potravin meziročně vzrostl o 4500 na 51 tisíc. Nejvýraznější nárůst byl zaznamenán u společných kontrol přepravy potravin s celníky a Policií ČR. Jejich počet se přiblížil osmi stovkám a meziročně se zvýšil o osmdesát procent. "Díky spolupráci s ostatními dozorovými orgány se daří vytipovávat problematické přepravce či provozy, do nichž směřují," podotkl. Meziročně mírně také rostl počet kontrol v místě určení zásilek potravin, jako jsou sklady, logistická centra a podobně, přiblížil. Veterinární inspektoři vloni provedli také deset mimořádných kontrolních akcí zacílených na potraviny. Zaměřily se například na kojenecké výživy a prikrmy, na dodržování teplot zboží v distribučních centrech a skladech. V souvislosti s rozšiřováním AMP v některých evropských zemích probíhal od října rozsáhlý plošný monitoring zásilek vepřového masa a zvěřiny ze zahraničí. V žádném z více než tri tisíc dosud odebraných vzorků nebyl virus nákazy zjištěn, dodal Váňa. Při plánování kontrol se SVS snaží zaměřit na opakovaně problematické subjekty, naopak podnikatele, kteří jsou dlouhodobě bezproblémoví, kontrolovat méně často.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.