Přihlásit

Zřícenina Hukvaldy, pozůstatky velkého hradu uprostřed rozlehlé obory (nova.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mohutné opevnění dnes schované uprostřed lesů ukrývá pozoruhodnou zříceninu hradu Hukvaldy. Dříve nedobytná pevnost je dnes velmi oblíbeným cílem turistů, která tě nadchne také svým okolím.

Potichu, tady žije zvěř!
Pokud se chceš vydat navštívit hrad Hukvaldy, tvá cesta musí vést přes hukvaldskou oboru. Ta je zde již od 16. století, kdy olomoucký biskup Vilém Prusinovský dostal od císaře Maxmiliána II. zvěř a musel pro ni obehnat zdmi pozemky. Dodnes můžeš vidět vstupní bránu obory a pozůstatky těchto zdí na samém počátku trasy. Byl také osázen i vrch, na kterém hrad dnes stojí, neboť v minulosti byl odlesněn z obranných důvodů. Na rozloze 440ha jsou dnes chováni daňci, mufloni a divoká prasata, ovšem zabydlela se zde i drobnější zvěř, takže měj oči na stopkách.
Při cestě k hradu právě v úseku s prudším stoupáním objevíš sedm chráněných památných stromů. Jedná se o 150 let staré buky, jimž byl vlivem času odhalen masivní kořenový systém.
Obora je vhodná i pro návštěvníky s kočárky či starší lidi, jelikož cesty skrze ni či k hradu jsou ve většině případů vyasfaltované. Po cestě můžeš narazit na spoustu poučných tabulí o zdejším okolí, oboře, hradu, ale také zdejším rodákovi a významném skladateli Leoši Janáčkovi.
Právě na poctu Janáčkovy opery Příhody lišky Bystroušky byla v oboře v roce 1959 umístěna bronzová socha Lišky Bystroušky, která byla velkým lákadlem pro všechny návštěvníky. Bohužel socha byla v roce 2015 ukradena a dnes zde můžeš nalézt pouze její kopii.

Po stopách nedobytného hradu
Na první pohled to není znát, ovšem při celém průchodu obrovských hradních prostor si uvědomíš, že se opravdu jedná o jednu z největší hradních zřícenin na našem území. První zmínky o hradu pocházejí ze 13. století a za jeho zakladatele se považují německá hrabata. Hrad nebyl nikdy dobyt díky svému strategickému umístění, jeho jediným vážným nepřítelem byl špatný zdroj vody.
Ačkoliv můžeme obdivovat jen pozůstatky z dob jeho dřívější slávy, přesto se zde nachází jeden velmi zachovalý objekt, a to hradní kaple sv. Ondřeje ze 17. století. Ta tě jistě ohromí svojí akustikou, ovšem pro vyprávění průvodkyně to moc vhodné prostředí není. Mimo jiné se zde na naučných tabulích dozvíš hodně o lidových zvycích a svátcích.
Celý hrad si můžeš prohlédnout na vlastní pěst, v určitých částech nalezneš drobné popisové cedule, v jaké části hradu se nacházíš, kdy vznikla a k čemu sloužila. K dispozici je ovšem také průvodce, který tě provede hradem s bohatými informacemi. Na prohlídku hradu není potřeba se nikterak objednávat či kupovat speciální lístek u pokladny. Stačí se jen v celou hodinu dostavit ke zdejší kapli na nádvoří a připojit se ke skupině. Z hradu jsou nádherné vyhlídky do okolí a pokud se dostaneš do jeho nejvyšší věže, na jejím horním patře máš k rozhledu také doprovodné popisné tabule, co vlastně vidíš.
Přestože byl hrad před mnoha lety opuštěn, i dnes to zde žije, a to nejen běžnými turisty zajímajícími se o historii tohoto rozlehlého komplexu. Konají se zde také hudební vystoupení a hrad je místem, kde se každoročně odehrává hudební festival Janáčkovy Hukvaldy.

Důležité informace před návštěvou

Otevírací doba obory
duben - září: denně od 7:00 do 20:00
říjen: denně od 8:00 do 17:00

listopad - březen: denně od 8:00 do 15:00

Speciální pravidla obory
Jelikož se jedná o místo, kde se pohybuje divoká zvěř, je nutno se chovat tiše a pohybovat se pouze po vyznačených cestách. Je možné sem vzít psy na procházku, ale pouze na vodítku. Brusle, jízdní kola, skateboardy a koloběžky jsou zakázány. Samozřejmě se zde chováme ve vší slušnosti, čistotě, nic neničíme, nesbíráme a neodnášíme.

Otevírací doba hradu
duben: Út-Ne od 9:00 do 16:00
květen - srpen: Út-Ne od 9:00 do 18:00
září: Út-Ne od 9:00 do 17:00
říjen: Út-Ne od 9:00 do 16:00
listopad - březen: zavřeno

Vstupné hradu
plné: 70 Kč
snížené: 40 Kč
rodinné: 180 Kč
psi: 10 Kč
fotografování: zdarma

Doprava
Pokud se vydáš autem, kousek pod oborou se nachází rozlehlé parkoviště se symbolickým parkovným 40 Kč. U vjezdu na parkoviště je také autobusová zastávka Hukvaldy, hotel, kam jezdí spoje např. z Ostravy.

Ohlédnutí za návštěvou
Krásný výlet vhodný pro každého s procházkou v přírodě zakončenou na zřícenině hradu. Ta je opravdu veliká, pozoruhodná a umožní ti nahlédnout do minulosti. Kromě klasických procházek, prohlídek zde můžeš zajít i na hudební festival. Z hradu jsou mimo jiné opravdu neskutečné výhledy do okolí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.