Přihlásit

Zvěřinu koupíte u myslivců podstatně levněji než v obchodě (zpravy.iDNES.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Až sedmkrát levněji než v běžném prodeji můžete sehnat kančí nebo třeba srnčí maso přímo u myslivce. Ovšem pouze u těch, kteří mají speciální oprávnění takové úlovky prodávat, napsal týdeník 5plus2.

Na prodej domácího včelího medu, vajec či třeba drůbeže si už Češi zvykli. Čím dál častěji se ale také před vraty hospodářů objevují cedule nabízející jelena či divočáka.
Nejde přitom o drzost jakýchsi pytláků, naopak. Čeští myslivci už několik let mohou získat certifikát, který je opravňuje zvěř zkontrolovat a rovnou ji prodávat. Mnoho lidí ale o této možnosti, jak přijít k chutné a čerstvé divočině, vůbec neví.  

Od myslivců je to levnější
Pořízení masa přímo od myslivců přitom vyjde mnohem levněji než nákup v obchodě. Kilo divočáka od nich stojí kolem 50 korun, kilo srnčího přibližně 110 korun, divoká kachna přijde na 30 korun za kilogram. Pro srovnání, za kilo divočáka dáte v běžných obchodech kolem 350 až 400 korun.
Cena je vysoká navzdory tomu, že v roce 2017 bylo divočáků uloveno 230 tisíc kusů, nejvíc v historii. Že tento druh zvěřiny nezlevní, se diví i známý kuchař Jaroslav Sapík, který z kanců připravuje ve své restauraci v obci Klokočná oblíbené speciality. "Přece když je divočák přemnožený a tolik kusů se ho uloví, není možné, aby cena jejich masa byla stále tak vysoká," přemítal kuchař právě v rekordním roce 2017.
Vysokou cenu zvěřiny v obchodech ovlivňuje přísnější legislativa, nutné speciální veterinární prohlídky každého kusu zvlášť a náročnější zpracování. Aby však myslivci mohli zvěřinu prodávat, musí absolvovat kurz "laického prohlížitele zvěřiny".
Když poté úspěšný lovec ověří, že zvíře je zdravé, může ho rovnou nabídnout přímému spotřebiteli, tedy nikoliv do hospod a restaurací.

Myslivci maso porcovat nesmějí
Výrazně nižší cena masa pořízeného od certifikovaného myslivce má ale jeden háček - zvíře dostanete celé, tedy i s kůží či peřím.
Je pouze vyvrhnuté, často zbavené hlavy a je třeba ho nechat někde naporcovat tak, aby se kusy masa mohly uložit do mrazáku. Sami myslivci ještě před prodejem totiž maso porcovat nesmí, mohou jim v tom bránit zákonná omezení.
"Zákazník si buď zvíře rozporcuje sám, protože to umí, nebo o službu někoho požádá," potvrzuje hajný Jiří Samek ze zámku v Rychnově nad Kněžnou, který zvěřinu prodává. V praxi to často vypadá tak, že zákazník po nákupu divokého zvířete požádá o naporcování přímo toho samého myslivce, od něhož jej pořídil.
A mnohdy uspěje. Říká se tomu "soukromá sousedská výpomoc". "Sehnat někoho, kdo celé zvíře naporcuje, je už soukromá věc každého kupujícího a je dobré se myslivců zeptat, zda nemohou zvíře naporcovat," radí myslivec Jiří Kasina.
Kompletní zpracování srnce, tedy stažení, vykostění a rozdělení na jednotlivé kusy, hajný Jiří Samek zvládne přibližně za hodinu a půl, zákazníkům tuto službu ale nenabízí. Další možností, jak s nezpracovaným zvířetem naložit, je, že ho po domluvě dovezete k řezníkovi nebo na zvěřinový provoz, kde tuto službu nabízí.
Cena za naporcování se pak může pohybovat od 300 do 1 200 korun, podle velikosti zvířete.

Musíte na školení
Zmiňovaný průkaz "laického prohlížitele zvěřiny" je možné získat na školeních, která organizuje Veterinární a farmaceutická fakulta ve spolupráci s okresními mysliveckými spolky.
Za jednodenní školení a složení zkoušky se platí 4 500 korun. První certifikáty se začaly vydávat před 15 lety.
"Cílem je, aby většina honiteb v Česku, kterých je necelých šest tisíc, měla alespoň jednoho prohlížitele a zvěřina se tak dostala rovnou k lidem," vysvětluje myslivec Kasina.
"Dobře to funguje v Rakousku, kde myslivci mohou zvěřinu rovnou naporcovat a prodávat zákazníkům jednotlivé partie jako kýtu, hřbet a podobně. To čeští myslivci automaticky dělat nemohou a zákazník si musí zatím rozporcování zvířete zařídit sám," dodává s tím, že čeští myslivci tlačí na legislativu, aby mohli zvěř v budoucnu rovnou porcovat také.
Pokud se jim to podaří prosadit, mohla by se levná zvěřina pro zákazníky stát mnohem dostupnější.  

Zajíc je dnes vzácnost
Kdy je nejlepší u myslivců zvěřinu nakupovat? Divočák se loví celoročně, srnčí od poloviny května do konce září, spárkatá zvěř jako jelen, daněk či muflon se loví od srpna, zejména na podzim.
Vždy je lepší pro kulinářské využití koupit mladší kus. V listopadu a prosinci se také pořádají zaječí hony. "Sehnat zajíce je dnes spíš náhoda, je o ně obrovský zájem a myslivci si je spíš nechávají. Zajíc je dnes vzácnost," podotýká myslivec. "Zajíci hodně utrpěli současným zemědělstvím. Přitom v 60. a 70. letech jsme je jako honci ani nestíhali odnášet," uzavírá.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.