Přihlásit

Novým maskotem středních Čech se stal pratur Karlík (Rakovnický týden)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Střední Čechy
Kraj má nového maskota. Pratur Karlík má přispět k nalákání turistů do středních Čech.
Maskot bude využíván především na propagačních materiálech kraje, přibližujících přírodní pozoruhodnosti, možnosti putování za zvířaty a programy zaměřené na rodiny s dětmi.
Stádo praturů žije v rezervaci u Milovic, která se stále rozrůstá. V bývalém vojenském prostoru se objevili po staletních před třemi lety v rámci unikátního projektu, který spojuje ochranu přírody se šetrnou turistikou. Vedle praturů tam žijí také divocí koně a zubři.
Rozloha milovické rezervace se zvětšuje, původní druhy zvířat se rozmnožují a jsou převáženy do dalších lokalit nejen po Česku. Projekt pozorně sledují a zkoumají vědci.
Díky původním druhům zvířat se na pastvinách začalo dařit například motýlům nebo ojedinělým druhům rostlin. Už nyní lze s trochou štěstí zahlédnout divoká zvířata z vybudovaných vyhlídek. Ekologové počítají s tím, že v budoucnu by se přímo po rezervaci mohli pohybovat zřejmě ve vozech návštěvníci. Trasy budou stanoveny tak, aby nebyl narušen přirozený život zvířat žijících v přírodní rezervaci.
V současné době byly v rezervaci pro případy extrémního sucha vybudovány další tůně na dešťovou vodu. Slouží jako napajedla pro velké kopytníky i divoká prasata nebo srny. Začaly se v nich také vyskytovat vzácné druhy korýšů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.