Přihlásit

Postřílení dravců na Přerovsku zůstane bez trestu, viníka policie nenašla (olomouc.iDNES.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Neznámý pachatel či pachatelé stojící za loňským postřílením více než dvaceti chráněných dravých ptáků u Kojetína na Přerovsku zřejmě uniknou potrestání. Policii se je ani po několikaměsíčním vyšetřování nepodařilo vypátrat a případ proto nyní odložila.

"Policistům se nepodařilo zjistit skutečnosti, které by je opravňovaly k trestnímu stíhání konkrétního člověka. Vyšetřování proto nyní ukončili a případ odložili," uvedla přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Pokud by se podle ní viníka či viníky najít podařilo, hrozila by jim pokuta a také případně až tříleté vězení za trestný čin neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.

Ornitologové našli loni na konci srpna na poli u Kojetína po upozornění nejprve čtyři postřelené motáky pochopy. Ti jsou přitom zařazeni mezi silně ohrožené druhy.

"Dva z nich utrpěli tak závažná poranění, že museli být následně utraceni. V tělech všech čtyř ptáků pak rentgen odhalil broky," popsal tehdy Josef Chytil, vedoucí ornitologické stanice Muzea Komenského v Přerově a předseda Středomoravské pobočky České společnosti ornitologické (ČSO). "Ze shromaždiště vzácných zvířat si někdo udělal střelnici"

Ornitologové se následně na místo opakovaně vrátili, mimo jiné i s pátracím psem, a v okolí celkově našli deset mrtvých motáků pochopů a dva motáky lužní. Nálezkyně, která je přivolala, navíc vypověděla, že dalších minimálně deset mrtvých ptáků zde zpozorovala už na začátku srpna.

"Z místa, které by milovníci přírody označili za jedinečné shromaždiště krásných a vzácných zvířat, si pachatel udělal střelnici," hněval se ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek.

Vyšetřování, na jehož skončení nyní upozornil Český rozhlas Olomouc, nicméně střelce zřejmě alespoň odradilo od pokračování.

"Od zahájení vyšetřování nám žádný další podobný případ nebyl nahlášen," nastínila policejní mluvčí Zajícová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.