Přihlásit

Duch lesa – jeřábek lesní (Haló noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

SVĚT ZVÍŘAT

V ornitologických knihách se píše, že je to u nás ubývající druh. Ale i v minulosti byl zřejmě nepříliš hojný. Dnes u nás obývá jen málo obhospodařované lesy všech typů, ve kterých se vyskytuje hojně bobulovin, jež jako potravu miluje. Je to hlavně Šumava a severovýchodní výběžky Karpat.
Obě oblasti totiž navazují na poměrně hojné výskyty jeřábka v jihozápadním Německu, a hlavně v alpské oblasti Rakouska, a pak Beskydy, kam zasahuje jeho výskyt ze Slovenska a Polska. Zajímavý je proto výskyt jeřábka v Orlických horách, Králickém Sněžníku a Hrubém Jeseníku. Možná právě tento zdánlivě izolovaný výskyt představuje výskyt původní, ryze české populace.
Jeřábek lesní je pták lesů a je zejména v severské tajze i rozsáhlém pásmu smíšených lesů od východního Polska až po západní části Sibiře dosud poměrně hojný. Co je na něm zajímavé, je, že nikdy neopouští les. V lese žije trvale a přemísťuje se podle ročního období pouze po velmi omezeném úseku. Na jaro a léto se stěhuje spíše do odlehlého listnatého lesa s vlhkým hustým mlázím při březích potoků a říček. A v ostatním údobí žije spíše v jehličnatých a smrkovolistnatých lesích s hustým podrostem a s hojností keříčkovitých bobulovin, u nás hlavně borůvek a brusinek. Jeřábek lesní žije v párech, jednotlivě, nebo v rodinách. V žádném případě se nedá říci o jeřábkovi, že je společenský pták. Většinu doby tráví na zemi, kde rychle běhá a shání potravu. Když je však vyplašen, hledá však záchranu na stromech.
Řeknu vám, že fotografovat jeřábka je opravdu kumšt. Co dní mně trvalo, než jsem udělal pár ne docela dobrých obrázků. Schovává se mezi hustými větvemi tak šikovně, že ukrytého ptáka může najít jen oko zkušeného lovce či fotografa.
Na podzim a v zimě jsou jeho základní potravou jehnědy olší a bříz, pupeny stromů, různá semena a bobule jalovce a jeřábu. Před vyklubáním mláďat však přechází na živočišnou stravu. Loví různý hmyz, slimáky i červy. Když je hodně sněhu, živí se i jehličím a před zimou se jeřábci zahrabávají do sněhu. Jakmile však začne sluníčko hřát, snaží se rychle nespárovaní ptáci najít si partnera, s nímž většinou pak žijí po celý svůj život.
Jeřábek lesní je krásný pták a je dobře, že se v naší přírodě dosud udržel.

Jiří Janouškovec

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.