Přihlásit

Varšavští strážníci jeli pro zraněného psa, narazili na vlka (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Varšava 22. ledna - Překvapení čekalo varšavské strážníky v jedné ze čtvrtí polského hlavního města, kam je místní obyvatelé přivolali kvůli zraněnému psu, belhajícímu se po ulici. Na místě ale hlídka zjistila, že poraněné zadní tlapy nemá pes, ale dospělý vlk. O pondělní příhodě informovala televize TVN 24 na svém webu.

"Strážníci na pomoc zavolali myslivce z městských lesů, který zajistil odchyt zraněného vlka," uvedla stanice s tím, že zraněné zvíře skončilo v útulku, kde jej ošetřil veterinář.

Vlci se před čtyřmi lety - poprvé po půlstoletí - objevili v Kampinoském národním parku u polské metropole. Ochránci přírody vnímali přítomnost predátorů jako známku toho, že ekosystém je v pořádku, a od smečky si slibovali, že poklesnou počty divokých prasat. Auto v březnu 2017 srazilo jednoho již dospělého vlka, ale veterináři jej dali do pořádku. Experti tvrdí, že zraněný vlk pocházel z vlčat, která se narodila již v bezprostředním sousedství metropole.

Na českém území odhadem žije asi 50 vlků

Také v českých zemích byli poslední vlci odstřeleni na přelomu 19. a 20. století. Na území ČR se vlci začali vracet v polovině 90. let minulého století, v Beskydech byl například poprvé prokazatelně pozorován v roce 1994. Zvířata pravděpodobně přišla ze Slovenska.

Kromě Beskyd se vlci postupně objevili v Jeseníkách a Rychlebských horách, dále v Lužických horách, v Krkonoších, v okolí Máchova jezera na Českolipsku, na Šluknovsku a Děčínsku, na Broumovsku, ale i na Šumavě a v Krušných horách. Vlci v českých horách pocházejí podle odborníků z Německa a Polska.

Přínosem vlka v krajině je podle ochránců přírody regulace přemnožených zvířat, jako jsou divoká prasata, daňci, jeleni a srnci. Negativní stranou návratu vlků jsou škody, které způsobují především chovatelům hospodářských zvířat, hlavně ovcí. Na člověka vlci podle odborníků neútočí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.