Přihlásit

Maskotem kraje se stal milovický pratur (Nymburský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Už nyní je možné s trochou štěstí zahlédnout divoká zvířata z vybudovaných vyhlídek. Ekologové počítají s tím, že v budoucnu by se přímo po rezervaci mohli pohybovat zřejmě ve vozech návštěvníci. Jejich počet však bude samozřejmě limitován a trasy budou určeny tak, aby tím nebyl narušen přirozený život zvířat žijících v přírodní rezervaci.

KVŮLI SUCHU UDĚLALI TŮNĚ

Momentálně byly v rezervaci pro případy extrémního sucha vybudovány dvě nové tůně na dešťovou vodu. „První tůně v této části rezervace jsme vytvořili již v roce 2015. Předtím, než jsme do lokality přivezli divoké koně a zubry.
Velmi dobře se osvědčily. Staly se po velkou část roku nejen vyhledávaným napajedlem pro velké kopytníky, ale i pro divoká prasata nebo srnčí zvěř. Začaly se v nich také vyskytovat vzácné druhy korýšů, jako listonoh letní nebo žábronožka letní,“ řekl Dostál.
Před třemi lety financoval vytvoření tůní Státní fond životního prostředí v rámci Operačního programu životní prostředí.
Nové tůně vznikly v rozšířené části rezervaci. Mají přispět k tomu, aby zvířata rovnoměrněji využívala celý prostor pastviny a spásala vegetaci i v jejích odlehlejších částech.
I když tůně zachycují jen dešťové srážky a tající sníh, voda se v nich obvykle drží několik měsíců. Přestože v létě úplně vysychají, dokáží vzácní korýši toto nepříznivé období přežít a ožijí znovu v době, kdy se tůně naplní vodou.
Rezervaci loni zasáhl čtvrtý rok sucha po sobě. I proto je vznik nových tůní jednou z cest, které pomohou zadržet vodu v krajině. V budoucnu chtějí ochranáři s budováním tůní v dalších částech rezervace pokračovat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.