Přihlásit

Jezero Most je ptačím rájem (iuhli.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jezero Most vzniklo jako projekt rekultivace bývalého Dolu Ležáky, sloužícího od 70. let 20. století do 31. srpna 1999 k těžbě hnědého uhlí.

Na zatopené obří vyuhlené jámě, která nahradila zbouraný starý Most, posiluje ptačí populace. Její význam pro českou faunu znovu potvrdili členové mosteckého Ornitoklubu, kteří přesně po roce zopakovali sčítání vodních ptáků.

Výsledky nového průzkumu ukazují, že pro opeřence zůstává jezero Most klíčovým místem pro přežití v nejtěžším ročním období. Odborníci v lokalitě napočítali celkem 6 042 ptáků 22 druhů. „Tyto počty jistě opět zařadí jezero Most mezi prvních deset nejvýznamnějších zimovišť vodních ptáků v Česku,“ sdělil Deníku ornitolog Jaroslav Bažant.

Loni v půlce ledna zaznamenal Ornitoklub u jezera při mezinárodním sčítání vodních ptáků téměř šest tisíc exemplářů 22 druhů. Letos dominovali rackové chechtaví (1 700 kusů), rackové bouřní (600), rackové bělohlaví, stříbřití a středomořští (500) a lysky černé (1800). Průzkum prokázal i vysoké počty poláků velkých (490) a poláků chocholaček (675). Ze vzácnějších druhů odborníci zaregistrovali hoholy severní (76), zrzohlávky rudozobé (4), morčáky velké (4), morčáky bílé (2), potáplice severní (2), potápky rudokrké (5), strnady rákosní (2), potápku černokrkou, lindušku luční a turpana hnědého. Viděli i labutě, kachny, kopřivky, kormorány, potápky roháče a volavky.

Před budoucím otevřením jezera pro rekreaci ochránci přírody doporučují zřízení zón klidu, kde budou mít zvířata svůj chráněný prostor. První natěšení návštěvníci by se u jezera měli rekreovat o příštích prázdninách, původně to mělo být už letos. „Termín otevření jezera Most se posouvá na červen 2020 z důvodu nedokončených stavebních prací v okolí jezera,“ informoval primátor Jan Paparega.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.