Přihlásit

Téma pro politiky? Plánovaný zákaz používání olova (TV Nova)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Martin POUVA, moderátor
--------------------
Snaha Bruselu zakázat olovo ve střelivu a rybářském náčiní vzbudila v Česku obrovskou vlnu protestů.

Kristina KLOUBKOVÁ, moderátorka
--------------------
Proti návrhu se už postavily organizace, které sdružují téměř milion lidí, a jejich zástupci chtějí, aby se problém projednal v parlamentu.

Josef SVOBODA, redaktor
--------------------
Rybářské olůvko ohrožuje životní prostředí a je třeba ho zakázat. Když loňskou zprávu Evropské agentury pro chemické látky slyšeli rybáři v Česku, považovali ji za aprílový žertík.

rybář
--------------------
Jsou to blbci. Takovou blbost jsem teda ještě neslyšel.

rybář
--------------------
To není možný, to je takovej nesmysl.

Josef SVOBODA, redaktor
--------------------
Agentura chce olovo na seznamu zakázaných látek. Pokud návrh projde, budou mít o starost víc také všichni držitelé zbraní. Střely s olověným jádrem používají sportovní střelci, policisté, vojáci i myslivci. Bezolovnaté střelivo je dražší a v některých případech i nebezpečné. Olovo má totiž unikátní vlastnosti. Je těžké a plastické. Zvěř tak netrpí a měkký kov snižuje riziko zásahu odraženou střelou. Evropská agentura tvrdí, že unijní myslivci zamoří přírodu každý rok čtrnácti tisíci tunami olova. Střelci ale ukazují kulky z napoleonských válek, které ležely v zemi stovky let neporušené.

Jaroslav PEKAŘÍK, expert na zbraně a střelivo
--------------------
Tohle je jasný důkaz, že lovo se v přírodě vůbec nerozkládá, že se neuvolňuje. Olovo se v přírodě zapouzdří.

Bohumil STRAKA, myslivec, spoluautor výzvy
--------------------
Naše výzva zastřešuje neuvěřitelný počet téměř milionů lidí, zastřešuje petenty, dvoupeticí dvě stě tisíc lidí zastřešuje držitele zbraní, tři sta tisíc lidí zastřešuje Český rybářský svaz, dvě stě čtyřicet tisíc Moravský rybářský svaz.

Josef SVOBODA, redaktor
--------------------
Boj proti zákazu olova spojil v Česku rybáře, myslivce i sportovní střelce. Olovo se tak nejspíš stane jedním z témat květnových voleb do Evropského parlamentu. Josef Svoboda - Televize Nova.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.