Přihlásit

Nikdy neviděli ježka, nejoblíbenější věcí je mobil (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlínský kraj – Věřím pouze těm statistikám, které jsem sám zfalšoval, vtipkoval kdysi britský politik Winston Churchill. Že ze statistiky mohou vyplynout zajímavé údaje, se ale nyní přesvědčily také děti ve Zlínském kraji. Ty se zúčastnily minisčítání Českého statistického úřadu.
Do projektu se zapojily školy z celé republiky. Věk dotazovaných dětí byl od 8 do 17 let. Nejvíce odpovídajících respondentů mělo od 10 do 14 let. Zapojilo se 24 098 dětí, z toho v našem kraji 1376.
Z výsledků vyplynulo, že některé děti nikdy neviděly živého ježka, jiné nikdy neviděly včelí úl. Když si anketníci měli vybrat jednu nejoblíbenější věc, většina z nich označila mobil. U některých dotazů se odpovědi výrazně lišily u dětí vyrůstajících ve městě a u dětí z vesnic. „Rozdíly mezi dětmi z města a vesnic nevnímáme. Pracujeme s názornými pomůckami a podnikáme mnoho exkurzí a výletů, ať už na ekofarmy, nebo přímo k chovatelům domácích zvířat. I když doba je samozřejmě jiná a děti mají více znalostí o technických zařízeních než o domácích zvířatech,“ uvedla k tématu ředitelka zlínské 7. ZŠ Kvítková Jaroslava Müllerová.

V porovnání s celorepublikovými výsledky se u většiny údajů odpovědi dětí ze Zlínského kraje shodovaly s ostatními.
Zajímavé rozdíly se však vyskytly přímo v kraji. Zatímco 48,7 % dětí ve Zlíně si vybralo jako nejoblíbenější věc, kterou by upřednostnilo, mobil a pouze 8,3 % by si vybralo knihu, v obci Hvozdná si naopak knihu vybralo 33,3 % a mobil označilo jen 25,9 % z dotazovaných dětí.
Když si děti měly vybrat, jakým zvířetem by se rády staly, více než 30 % z nich zvolilo psa. Jen na Kroměřížsku psa porazil tygr, a to o 8 %. Nejmenší zájem pak děti v celém kraji měly o to stát se kohoutem.
Děti však odpovídaly i na vážnější otázky. Téměř 46 % dotazovaných dětí ze Zlínského kraje chodí do školy pěšky. Autobusem cestuje 35,1 % dětí.
Na Slovácku se našlo i pár vtipálků, kteří uvedli, že do školy cestují metrem.
Téměř 6 % dětí z dotazovaných ve Zlínském kraji se vyjádřilo, že nemají ani jednoho blízkého přítele – celorepublikové číslo u tohoto údaje je pak 6,4 %.
Co jste nezažili? Že ze 1318 dětských respondentů ve Zlínském kraji jich více než 40 % nevidělo, jak se dojí kráva, není v dnešní době nic překvapivého. Jedenáct dětí ale uvedlo, že nikdy nebyly v lese, třicet šest jich nikdy nevidělo běžet zajíce a padesát tři malých anketníků nikdy nevidělo živého ježka.

Nataša Budačová, Renáta Večerková

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.