Přihlásit

Lovec zastřelil nad polem aru araraunu vycvičenou k volnému létání. Před očima majitele (ararauna.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

K tragickému omylu došlo při volném létání papoušků poblíž belgického města Westmalle. Tamní chovatel dvou ochočených arů araraun Joseph Verdyck vyjel s papoušky na novoroční létání na blízké pole, kde mu jednu araraunu zastřelil lovec. Podle britského deníku Metro šlo o omyl, protože nimrod se domníval, že jde o zatoulaného papouška bez majitele. Takové exotické ptáky lze podle belgických zákonů o invazních druzích střílet. Majitel ary tak bezděčně přihlížel tomu, jak jeho ochočený papoušek padá zasažen broky na zem, kde se na něj vrhli dva lovečtí psi. Lovec se podle listu majiteli ararauny okamžitě omluvil a slíbil věc řešit přes pojišťovnu.

Joseph Verdyck podle deníku na stejné pole vyjížděl létat s papoušky pravidelně. Zastřelený ara jménem Rambo byl vycvičen k volnému letu již tři roky a druhý papoušek pojmenovaný Mera se od něj volnému létání učil. Někdy je chovatel vypouštěl společně. Při osudné lednové vyjížďce si ale majitel arů neuvědomil, že v okolí se pohybují lovci. Jakmile došlo k výstřelu, po němž ara spadl mrtvý na zem, rozeběhl se nešťastný chovatel ke střelci. „Omluvil se mi, že nevěděl, že jde o mého papouška, a říkal, že by to nikdy neudělal, kdyby věděl, že jeho majitel je na blízku, že to není ulétlý pták. Řekl, že viděl ptáka, který letěl na obloze a rozhodl se ho střelit, protože v Belgii je povoleno lovit exotické druhy ptáků,“ uvedl Joseph Verdyck.

Volnoletci sepsali petici vládě
Lovec chovateli slíbil, že bude kontaktovat svoji pojišťovnu, aby zjistil, zda může být škoda majiteli papouška proplacena. Podle Verdycka ale žádná částka nenahradí ztrátu domácího mazlíčka, který už nebyl mládětem, ale nesmírně loajálním zvířetem, po jehož ztrátě nesmírně emocionálně trpí. Proto podal na střelce trestní oznámení. „Lovci mají střílet zajíce, holuby a bažanty. Nikoli pestrobarevného papouška, který měl na sobě červené kšíry. Zjevně šlo o mazlíčka, na kterého se prostě nestřílí,“ uvedl chovatel. Navíc doložil, že měl povolení od farmáře, který na poli hospodaří, k volnému létání jeho araraun na tomto pozemku. Cenu zastřeleného ptáka vyčíslil na tisíc liber (zhruba 30 tisíc korun, pozn. red.).

„Rambo se stal po tříletém výcviku plnohodnotným volnoletcem. Podle odborníků byl jedním z nejlépe vycvičených papoušků v Belgii,“ konstatoval Joseph Verdyck. „Mnohokrát jsem mu umožňoval prolétnout se venku, někdy i s Merou. V létě na delší dobu než v zimě,“ dodal. Zpráva o zastřeleném papouškovi doslova zaplnila místní noviny a spustila lavinu sympatií k chovateli. Příznivci majitele papoušků uspořádali petici adresovanou vládě a požadují soudní vyšetřování společně s jasně stanovenými a transparentními pravidly pro lovce. Jedním z iniciátorů petice je další majitel volně létající ararauny Jimmy Morel. „Rambo a jeden z mých papoušků jménem Macho byli letci – kamarádi. Macho se od Ramba mnohé naučil. Létali společně alespoň dvakrát týdně a Macho se přitom cítil mnohem bezpečněji. Doufám, že petice změní pravidla lovu,“ uvedl.

Jan Potůček

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.