Přihlásit

Kraje dostanou peníze pro řešení kůrovcové kalamity (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brno 17. ledna - Kraje mají dostat od ministerstva zemědělství peníze na pracovníky, kteří budou vyřizovat žádosti soukromých vlastníků lesů o státní pomoc při obnově lesů po kůrovcové kalamitě. Na středečním jednání Asociace krajů ČR v Brně to přislíbil ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Zástupci asociace budou také jednat příští týden s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (ANO) o dorovnání zvýšených mezd zdravotních sester z úhradové vyhlášky ve všech nemocnicích, řekla dnes ČTK předsedkyně asociace Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Ministru Tomanovi se podařilo získat od vlády pro letošní rok na obnovu lesů po kůrovcové kalamitě 1,15 miliardy korun, což je dvakrát více než loni. "Kraje dostanou peníze na zaměstnance, kteří budou operativně vyřizovat žádosti vlastníků lesů, aby mohli rychle obnovovat," řekla Mračková.

Kraje mají také nadále zajišťovat sklady dřeva. "Nadále chceme garanci, že dřevo v nich bude patřičně ošetřené," uvedla Mračková. Zmínila také, že ministr jihočeskou hejtmanku ujistil, že se nebude na Šumavě rozšiřovat bezzásahové území.

Kraje také s Tomanem jednaly o novele vodního zákona, která reaguje na sucho. Díky ní vzniknou komise pro sucho, jako již existují povodňové komise. Stejně tak budou mít kraje krizové plány pro případ sucha. "Kraje k tomu mají připomínky a ministerstvo přislíbilo, že je s námi na speciálním jednání vypořádá," řekla Mračková. Kraje se také budou podílet společně se státem na rozvoji a propojení vodárenských sítí. "Kraje si v tomto řeknou svoje priority, některé mají svoje plány rozvoje," řekla Mračková. Na uskutečnění rozvojových plánů je podle ní ve státním rozpočtu připraveno 20 miliard korun.

(Red. zkráceno)

Zdeněk Meitner

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.