Přihlásit

Francouzům vadí vypuštění medvědů do přírody (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stovky demonstrantů včetně pastevců a zemědělců protestovaly v pondělí na jihozápadě Francie proti zamýšlenému vypuštění dvou medvědů do tamní přírody. Francouzský ministr životního prostředí již na konci března oznámil, že chce, aby byly dvě medvědice vypuštěny do oblasti Pyrenejí u Atlantského oceánu. Důvodem je zachování tohoto druhu. Podle zemědělských odborů FDSEA jde ale o krok, který "je mimo realitu".

Demonstrace se zúčastnilo asi 1200 protestujících, z nichž někteří byli ze sousedního Španělska. Jak uvedl Claude Soulas z lokálního sdružení farmářů, medvědi zabili v roce 2017 více než 600 zvířat, zejména ovcí. Přitom opatření, která navrhla vláda, jako jsou ploty či využití psů, podle něj nefungují.

Francouzský ministr životního prostředí Nicolas Hulot by rád medvědice do přírody vypustil letos na podzim. V oblasti prý zbyli již jen dva medvědi. V celých Pyrenejích se odhaduje, že žije 39 zástupců těchto šelem
.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.