Přihlásit

Oblast Rohová se stala národní přírodní rezervací (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moravská Třebová (Svitavsko) 16. ledna - Příroda bukových lesů u Hřebečského tunelu na Svitavsku je od nového roku národní přírodní rezervací Rohová. Získala vyšší stupeň ochrany díky tomu, že se v ní vyskytuje množství vzácných druhů, uvedla v tiskové zprávě Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

Lokalita Rohová leží jižně od Hřebečského tunelu. Má pestré přírodní podmínky, čímž zajišťuje vhodné prostředí například pro rostliny, vzácný je ploštičník evropský a starček skalní.

"Na nejprudších svazích v přirozených polomech spontánně vyrůstá nový les, žije zde mlok skvrnitý, největší evropská sova výr velký nebo vzácný pěvec lejsek malý," uvedl lesník Aleš Kopecký z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Národní přírodní rezervace se společně s vyhlášeným ochranným pásmem rozkládají na ploše přes 400 hektarů. Nachází se na katastru obcí Boršov u Moravské Třebové, Dlouhá Loučka a Křenov. Veřejnosti je území přístupné po značených turistických stezkách, dodal Kopecký.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.