Přihlásit

Myslivci poprvé obsadili skanzen. Učili nás i bavili (ustecky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zubrnice
Pestrý nultý Myslivecký den hostil v sobotu 28. dubna zubrnický skanzen.
 
"Zkusili jsme ho uspořádat ve spolupráci s Muzeem lidové architektury v Zubrnicích. A hned první dvě hodiny přišlo více než dvě stě návštěvníků, je to tu ideální místo pro takovou akci," řekl Deníku Bohumír Freiberg, předseda Okresního mysliveckého spolku Českomoravské myslivecké jednoty v Ústí nad Labem. "Rádi se sem za rok vrátíme a opět - jako dnes - připomeneme veřejnosti nehmotnou národní kulturní památku, tedy myslivost," prozradil. "Jen doufáme, že tu bude na svodu víc loveckých psů než dnešních šest." Humorem na akci nešetřili manželé Pokorní z Haje u Duchcova. "Nás můžete poslat do háje a pojedeme domů," pravila paní. A pán dodal: "No oni se zajíci dnes nevidí ani normálně. Natož s parůžky, jak pro výstavu někdo jednoho vylepšil."

Oldřich Týle (56) z ústeckého Střekova se myslivosti intenzivně věnuje čtvrtstoletí.
"Je to můj koníček," přiznal. Ve skanzenu byl nadšen trofejemi. "Všechny tu jsou unikátní. Jelení trofeje jsou nádherné kousky, pocházejí z Krušných hor, kde je hodně jelenů s krásnými parožími. Já mám rád anomální trofeje, třeba toto srčí, to se běžně nevidí. Srnec zřejmě upadl, poranil se a takhle mu to srostlo. Jeho stáří odhaduji tak čtyři roky," soudil Střekovan. "Totiž když myslivec vidí takhle poraněného srnečka, tak jde a odstřelí ho. Nenechá ho trápit se. Ale jinak jsou tu krásní daňci z Varhoště," prozradil odborník. "A jak je tato akce pro veřejnost důležitá, ptáte se? Soudím že hodně. Myslivci nemají moc dobrý zvuk u veřejnosti, když se něco negativního semele, je to právě na nás. Ale nebýt myslivců, tak už ani tu zvěř nemáme, nevěděli bychom, jak vypadá. Když tu před hodinkou mluvil pan Freiberg, lidé slyšeli, že myslivci nejen střílejí, ale především se o ni starají. Nebýt jich, už by tu žádná zvěř nebyla," dodal.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.