Přihlásit

Myslivci postavili malebným kapličkám moderního sourozence (ceskobudejovicky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bavorovice - Je z betonu a kovu a směle obstojí mezi jinými moderními stavbami. Přesto je každému na první pohled jasné, že jde o mladší sestru prastarých kapliček, které zdobí jihočeskou krajinu po staletí. Moderní kapličku zasvěcenou svatému Hubertovi nechali postavit na okraji lesa nedaleko Bavorovic místní myslivci.

O tom, že do krajiny patří, svědčí i fakt, že začala rychle žít vlastním životem. „Je cílem vycházek lidí z okolí, objevují se tu květiny, už se tu byla podívat návštěva myslivců z Německa. I my jsme se tu již sešli na malé slavnosti u příležitosti svátku svatého Huberta. Místo vybízí k zastavení a zamyšlení, rádi bychom sem proto umístili i lavičku,“ naznačuje Josef Vacík, starosta honebního společenstva Bavorovice – České Vrbné. Právě to se za podpory města Hluboká nad Vltavou do netradičního záměru s chutí pustilo a v rámci letošních akcí ke 100. výročí republiky kapličku nechalo vysvětit. Ostatně zdejší myslivci se snaží zkrášlovat krajinu i jinými cestami, například výsadbou původních odrůd ovocných stromů. „Nejsme přece zabijáci zvěře, nebo opilci, co po sobě nedopatřením střílejí, jak se někdy mezi lidmi o myslivcích mluví,“ směje se Josef Vacík. Nápadu postavit v přírodě moderní kapličku se ujal akademický sochař Matouš Hubený. „Vytvořil ji ze speciálního litého betonu, do kterého jsou zakomponované kovové prvky. Na jedné straně je vyobrazen patron myslivců, z opačné strany kapličku zdobí kovaný starobronzový kříž,“ popisuje dílo, které rozhodně stojí za to vidět. V listopadu za přítomnosti slovenského kněze Ireneje Ciutiho z Hrachoviště a někdejšího hlubockého faráře Františka Halaše bavorovičtí myslivci kapličku vysvětili. Slavnostní okamžik, který umocnil svým vystoupením soubor jihočeských trubačů, si nenechali ujít vedle myslivců ani uniformovaní hasiči a řada dalších lidí, celkem se jich tu sešlo více než sto. „Při této příležitosti jsme také ocenili našeho dlouholetého hospodáře Františka Zimmela vyznamenáním Českomoravské myslivecké jednoty 3. stupně za to, jak se dlouhodobě o revír stará,“ zmínil Josef Vacík."

Hana Svítilová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.