Přihlásit

Budou bobři na odstřel? (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zatímco ještě před čtvrtstoletím byl bobr v Plzeňském kraji velkou vzácností, nyní jich zde žijí stovky.

Plzeňský kraj
Bobrů na západě Čech přibývá. Zdánlivě je to dobrá zpráva, má však i své stinné stránky.
Bobři svým řáděním totiž způsobují škody v přírodě a také dopravní nehody, jak se stalo v tomto měsíci na Domažlicku. Řidička tu nestačila včas uhnout přehlodanému stromu a narazila do protijedoucího vozu.
"Na Domažlicku je bobrů hodně. Jsou na Čerchovce, u klenečeského rybníka, na Poběžovicku a mezi Meclovem, na Lískové, Železné, pod Hyršovem na Srubech, na Peci, pod Chodovem, na Folmavě a Spálenci. Tam dokonce bobr obsadil vyhřívaný bazén v místním nevěstinci a odmítal ho opustit," informoval o svých poznatcích Karel Smutný z Klenčí pod Čerchovem.
Bobři jsou i na Plzeňsku, kde se vyskytují i nutrie, s nimiž je lidé často zaměňují. Na Rokycansku bobři sídlí v Hrádku, u Klabavy či ve Vranovicích. Obsadili tam Dírecký potok a jeho okolí. Vykácenými stromy ucpali zaústění kanalizační výpusti, hladinu spodní vody Vranovického jezera zvedli o metr. "Tím vyplavili septiky v chatové oblasti u jezera a došlo tak ke kontaminaci vody," vylíčil místostarosta Břas Petr Kuncl.
Bobr není agresivní. Podle Václava Říše z Agentury pro ochranu přírody a krajiny může člověka pokousat jen při pocitu ohrožení. Způsobuje však škody na majetku. Za rok 2016 podle krajského odboru životního prostředí stály 500 000 korun, za rok 2017 se škody dosud sčítají.
Podle Pavla Moulise z rokycanské záchranné stanice živočichů se bobři vracejí do naší přírody zhruba v posledních dvaceti letech. Říš připomněl, že bobr patří mezi silně ohrožené živočichy. "Na území Čech bobři v minulosti již dvakrát vyhynuli," dodal Jiří Vlček z oddělení pro ochranu přírody v Plzeňském kraji. Ochrana je proto důsledná a přímá, což pociťují například na Tachovsku v oblastech spadajících pod CHKO, kde jsou žádosti o udělení výjimky na odlov či likvidaci běžně zamítány.
Zvíře je však podle některých názorů již přemnožené. "Bobr je už téměř jako černá zvěř a měl by se začít střílet," sdělil Deníku svůj názor myslivec Jan Procházka z Domažlicka.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.