Přihlásit

Při babském honu na okraji Starého Města znělo halali (slovacky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Je třetí prosincová sobota. Krajina kolem Starého Města je pokryta popraškem sněhu, který křupe pod nohama. Pára od úst prozrazuje, že už je tu poslední měsíc v roce, tedy čas, který patří především myslivcům.

"Nedočkaví a netrpěliví psi táhnou na vodítkách své pány, protože v čenichu cítí vůni honu. V nádvoří Polního mlýna mysliveckého sdružení (MS) Lípa Staré Město, který je místem srazu před babským honem, tak trochu raritou na Slovácku, se lovečtí psi mezi sebou vítají a v jejich očích je vidět touhu pro ně nejkrásnější, kterou je vůně stop při vyhledávání drobné zvěře. Drží se svých pánů ozbrojených puškami, kteří se stiskem ruky představují, baví a očekávají slavnostní zahájení honu. Co chvíli zahoří cigareta, zahlaholí smích.

Úderem půl deváté svolává hlas loveckého rohu Miroslava Hráčka nimrody, honce a honečky k slavnostnímu nástupu. Ve sváteční náladě a s obnaženými hlavami stane čtyřiatřicet příslušníků Hubertova cechu – myslivců na nádvoří Polního mlýna před předsedou a hospodářem mysliveckého sdružení (MS) Lípa Staré Město Františkem Zbraňkem a Zdeňkem Vaňkem.
Ti vítají myslivce i jejich manželky a partnerky na třetím letošním honu zvaném Babský, který má stejná pravidla jako každý jiný. Předseda s hospodářem kladou střelcům na srdce správné zacházení se zbraněmi v průběhu lovu, ale také jim sdělují, jakou zvěř by měli mít v té či oné leči na mušce.
„Dnešnímu, letos poslednímu honu, předcházely dva. Při prvním jsme u jezu Slepého ramena řeky Moravy ulovili 127 divokých kachen. Při druhém honu, konaném 27. října, skončilo na výřadu 22 bažantích kohoutů, zajíce jsme nelovili,“ svěřuje se Zdeněk Vaněk, myslivecký hospodář.

V průběhu dnešních tří lečí neuniklo lázni olověných broků 12 bažantích kohoutů, deset zajíců a jedna liška, jimž myslivci po skončeném honu vzdávají poctu. Poté se střelci i honci scházejí v budově Polního mlýna na poslední leči.
Při specialitách ze zvěřiny se vyprávějí neuvěřitelné historky, jejichž společným nářečím je myslivecká latina. Ale hovoří se také vážně. Třeba o tom, co musí myslivci v příštím roce udělat pro přírodu, honitbu a zvěř v ní žijící.
„Těší mě, že babské hony jsou ve Starém Městě pořádány půl století. Stejnou dobu jsem členem tamního mysliveckého sdružení. Za tu dobu jsem při honech dostal na výřad stovky zajíců a bažantů,“ spíše konstatuje, než se chlubí dvaadevadesátiletý nimrod Jan Junaštík.

Zdeněk Skalička

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.