Přihlásit

Myslivci je ani střílet nestačí! (Aha!)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dva škůdci na Hané

* Mýval a psík mývalovitý se nebezpečně přemnožili

PROSTĚJOV – Jsou si sice podobní, ale každý je z jiného kontinentu. A v Česku jsou nepůvodními druhy. Oba, mýval i psík mývalovitý, však jedno společné mají. Především na Hané se přemnožili a tlapku v tlapce decimují přírodu. Úřady už povolily jejich odstřel.

První signály o přemnožených cizokrajných šelmách se na Olomoucku objevily už před pár lety. Přestože šlo o škodnou, mohli mývala a psíka mývalovitého lovit jen myslivečtí hospodáři a členové myslivecké stráže. To však nestačilo.

Rychlí predátoři

Ulovit některou z uvedených šelem je velmi obtížné. „Ono je velmi těžké, i když jsou přemnožení, na ně vůbec v lese narazit. Jsou to totiž velmi rychlá zvířata a při své malé velikosti se člověku před očima sotva mihnou,“ prozradila olomoucká zooložka Libuše Veselá. Obě šelmy jsou všežravci a spucují, na co přijdou. Na Hané decimují populace drobných zvířat a ptactva. Sami jsou sice oblíbenou pochoutkou pro vlky, lišky a rysy, těchto přirozených nepřátel je však ve zdejších lesích jen minimum.

Vlezou i do města

Před časem zaznamenali pohyb mývalů a psíků mývalovitých dokonce lidé v ulicích Prostějova. Strážníci tehdy přijali řadu hlášení o pohybu těchto šelem. Nikomu se však nepodařilo určit, zda šlo o jeden, či oba dva druhy.

Masivní odstřel

Prostějovský magistrát nyní povolil neomezený odstřel zmíněných šelem. „Důvodem byl požadavek mysliveckých spolků na regulaci populace mývala severního a psíka mývalovitého a zmírnění jejich negativního působení,“ sdělila Aha! Martina Cetkovská z magistrátu.
Odstřelit mývala či psíka mývalovitého může nyní každý, kdo má platný lovecký lístek a oprávnění vykonávat myslivecké právo v konkrétních honitbách. „Je teď tedy mnohonásobně více potenciálních lovců, takže je reálná šance, že se podaří střelit více kusů,“ uvedl jednatel Okresního mysliveckého spolku v Prostějově Jiří Procházka.

Dvě stovky ročně

V Olomouci povolili odstřel zmíněných šelem už před třemi roky. Lovci jich zde každoročně zlikvidují kolem dvou stovek. Podobná situace je i na Jesenicku. V obou těchto okresech přináší odstřel pozvolné snižování populací obou druhů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.