Přihlásit

Kormoráni „zahnízdili“ v legislativě. Rybářům působí škody, stát ale nechce platit náhrady (agris.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ministerstvo financí nechce zaplatit rybářům náhrady škod, které jim způsobili kormoráni. Podle rybářů na ně mají nárok znovu od letošního ledna, peníze ale zatím nedostali. Resort protiargumentuje, že nedošlo ke splnění podmínky pro vyplácení náhrad, jak vyžaduje zákon. Kormorán totiž zmizel ze zákona o chráněných živočíších – současně ale zůstal v normě, která připouští náhrady za škodu, kterou tato zvířata způsobí.

Podle novely zákona o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy mají rybáři na náhrady znovu nárok od letošního ledna, upozorňují zástupci rybářů.

„Nyní, když začali rybáři po půl roce žádat o proplácení náhrad za první pololetí roku 2018 podle znění této novely, jim náhrady nebyly uznávány a krajskými úřady jsou plošně odmítány, přestože splnili veškeré náležitosti potřebné k uznání a proplacení těchto škod,“ uvedl pro ČT ředitel Rybářského sdružení ČR Michal Kratochvíl. Rybáři tak podle něj dosud peníze za škody neobdrželi.

Státní kasa ale upozrňuje, že výplata není možná. „Ministerstvo financí odmítá náhrady za tyto škody vyplácet, jelikož nejsou splněny zákonné podmínky pro jejich vyplácení,“ řekl mluvčí resortu Jakub Vintrlík s tím, že problém je hlavně v legislativě.

Kormorán vyškrtnutý… a nevyškrtnutý

V dubnu 2013 totiž kormorán zmizel ze seznamu zvláště chráněných živočichů. Nebylo tedy možné hradit ztráty, které způsobil, a rybářům tak přestal stát ze dne na den náhrady vyplácet. V zákoně o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy ale kormorán zůstal. Poslanci proto navrhli kormorány z tohoto zákona vyškrtnout a zavést tříleté přechodné období pro odškodňování.

Právě v tom ale ministerstvo vidí problém: „Kormorán není ani vybraným živočichem, ani zvláště chráněným živočichem. Naopak je od roku 2013 nechráněným živočichem, a tudíž není splněna ani jedna podmínka pro výplatu náhrady,“ řekl Vintrlík. Do konce roku 2019 by měli rybáři dostávat stoprocentní náhradu prokazatelně způsobených škod, za rok 2020 pak náhradu osmdesátiprocentní.

Problému si všímá i ministerstvo životního prostředí. „Zatím je znám jeden případ, kdy jsme poskytli legislativní výklad zákona konkrétnímu krajskému úřadu, který ale následně na základě odlišného právního názoru ministerstva financí odmítl náhradu škody proplatit,“ uvedla mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Kormoráni na rybách každoročně páchají značné škody. Jen za loňský rok způsobili rybářům ztráty za téměř 92 milionů korun. „Za členské subjekty rybářského sdružení je to 79 milionů korun u zimující populace a 13 milionů korun u hnízdící populace. Nejsou v tom zahrnuty škody na rybářských revírech a u ostatních neevidovaných subjektů produkčního rybářství a nejsou v tom zahrnuty škody jedinců kormorána pouze přetahujících přes území České republiky,“ řekl ČT zástupce rybářů Michal Kratochvíl.

V současné době vzniká pod záštitou ministerstva zemědělství poslanecká novela zákona, která má situaci vyřešit. Navrhovat ji budou poslanci napříč politickými stranami. Stát se snaží problém s přemnoženými kormorány řešit dlouhodobě. Například od letošního listopadu mohou myslivci obdržet od státu za každého zastřeleného kormorána 500 korun. Dříve myslivce k lovu motivovali jen velcí producenti ryb, kteří jim za zastřelené zvíře vypláceli 300 korun.

Edita Schejbalová

zdroj: ČT24

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.