Přihlásit

Přijeďte si k nám zastřílet, láká kraj (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na pestré lovecké možnosti a střelbu do bažantů, divočáků nebo muflonů láká Středočeská centrála cestovního ruchu, aby přitáhla víc turistů do regionu. Na lovy v bažantnicích, oborách i ve volných honitbách sem každou loveckou sezonu přijíždějí lovci z celého světa. „V této části roku se pořádají hony na bažanty, zajíce nebo divočáky,“ uvedla tisková mluvčí centrály cestovního ruchu Lucie Vurbsová.
V současné době je ve Středočeském kraji přibližně 800 honiteb, ve kterých lze lovit bažanty, kachny a zajíce, ale i srnce, jeleny, muflony, černou zvěř, a zejména na Kolínsku a na Nymbursku daňky. „Mezi zajímavosti patří výskyt tetřeva hlušce v oblasti Brd a populace jelence běloocasého na Dobříšsku,“ dodala Vurbsová.
Středočeský kraj se může pochlubit jednou z nejstarších obor v Evropě, a to Lánskou oborou o rozloze přes 30 kilometrů čtverečních. Velmi oblíbenou oborou je i ta u zámku Konopiště, do tamních lesů mířili panovníci už před několika stovkami let. Největšího rozvoje tu myslivost dosáhla v době, kdy panství patřilo poslednímu následníku habsburského trůnu Františku Ferdinantu d’Este na přelomu století. O následníkově vášni pro lov svědčí i sbírka jeho trofejí v expozicích zámku Konopiště.
„Střední Čechy nabízejí lovecké možnosti i těm nejnáročnějším lovcům. Lovy probíhají v atraktivních revírech a nechybí ani tradiční rituály a zvyky. Vybírat lze z pestré škály individuálních i společných poplatkových lovů,“ zvala ředitelka Středočeské centrály cestovního ruchu Markéta Wernerová a cílila na lovce i s rodinami. Zatímco hlava rodiny má střílet, zbytek může obrážet památky nebo zookoutky nebo si zajezdit na koni.

Radek Plavecký

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.