Přihlásit

Ohrada: Navrácené obrazy jsou fotokopie (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hluboká nad Vltavou
Po osmdesáti letech se včera vrátila výzdoba do Hodovního sálu loveckého zámku Ohrada v Hluboké nad Vltavou.
Jedná se kopie pláten vídeňského malíře Johanna Georga de Hamiltona, jejichž originály zachycují štvanice a zdobily stěny sálu přes dvě stě let. Kopie jsou zasazeny do originálních zrestaurovaných rámů.
Zajímavostí je, že na Ohradě se počítalo s velkoformátovými plátny, proto byl sál postaven podle jejich rozměrů.
V roce 1706 malíř de Hamilton dostal úkol vytvořil deset olejomaleb, který mu zabral přes deset let. Štvaná zvířata ztvárňoval podle skutečných zabitých zvířat dovezených až z Polska či Ruska. V roce 1938 nechal Adolf ze Schwarzenbergu kvůli nacistickému nebezpečí odvézt obrazy až do Kanady. Po válce si obrazy zapůjčilo muzeum v Rakousku, až nakonec skončily na zámku Stainz ve Štýrsku a na zámku Murau. Ludmila Ourodová, vedoucí Oddělení restaurování Národního památkového ústavu, vyjednala pořízení kopií. "Museli jsme požádat schwarzenberskou administrativu v Murau, kde se nám dostalo kladné odezvy. Několikrát bylo třeba zajet do Rakouska s fotografem Tomášem Halamou plátna fotit," vzpomíná Ludmila Ourodová, jak vznikly fotokopie na plátně v originálních rámech.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.