Přihlásit

Pleskačky? Už ne, tvrdí myslivci (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jihomoravští policisté vyrazili na hony. Kontrolují myslivce. Zaměřují se na doklady, zbraně a také alkohol. Výsledky zatím překvapují.


Jižní Morava – Zajíci, bažanti, lišky nebo kuny. To vše se snažili dostat o víkendu na mušku myslivci při honu v Ráječku na Blanensku. Ve stejný čas vyrazili na „lov“ také policisté. Ráječko bylo jedním z míst v kraji, kde kontrolovali myslivce. Zda mají všechny doklady a zbraně v pořádku.


Policisté nevynechali ani dechové zkoušky na alkohol. „Dýchalo nás asi osm, včetně mě. U všech lovců byly dechové zkoušky na alkohol negativní. Také všechny doklady potřebné k lovu a technický stav zbraní byly v pořádku,“ řekl jeden z myslivců na ráječkovském honu Jaroslav Zelený.
Pod dohledem byly i hony na Břeclavsku a Vyškovsku. Výsledky? Také bez problémů. Podle Zeleného je alkohol na lovech minulostí.
„Ještě někdy v osmdesátých letech měla u sebe řada myslivců pleskačky s pálenkou. Dnes si to každý rozmyslí.
Kontroly policistů jsou velmi časté. Mohou přijít kdykoliv během lovu, nejen na nástup. Dnes by se při honu napil jen blázen. Nehledě na to, že je to při manipulaci se zbraní obrovské riziko,“ sdělil Zelený.
Jeho slova potvrdil i předseda mysliveckého spolku ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku Jaroslav Benda. „Alkohol na hon nepatří. Myslivci si to podle mě uvědomují.
Musejí si dávat pozor také za volantem. Když nadýchají, zároveň s řidičským průkazem mohou přijít i o zbrojní průkaz,“ upozornil Benda.
Podle policejní mluvčí Lenky Drahokoupilové absolvovali policisté od října na jižní Moravě 88 kontrol honů. Prověřili na nich 2 263 osob. Žádné porušení povinností ale nezjistili. „Od účastníků honů vyžadujeme předložení dokladů. Jedná se o zbrojní průkaz a průkaz zbraně. Vždy děláme i fyzickou kontrolu zbraně a porovnání údajů v dokladech. U myslivců také zjišťujeme, zda nejsou pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky,“ shrnula mluvčí.
V případě, že myslivec na honu nadýchá, zadrží mu policisté zbraň a nesmí v lovu pokračovat. Na místě mu mohou udělit blokovou pokutu až do pěti tisíc korun.
Ve správním řízení to však může být až padesát tisíc.
Zároveň může přijít také o zbrojní průkaz.
Nová lovecká sezona se dosud na jihu Moravy obešla i bez střelného zranění. „K takovému případu jsme letos na podzim na honech zatím nevyjížděli,“ potvrdila mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.
K tragédii před dvěma týdny došlo na Tachovsku.
Při naháňce tam utrpěl dvaašedesátiletý muž zranění ruky a hrudníku. Myslivce postřelil kolega. Alkohol předtím nepil. Postřelený muž v nemocnici zemřel.

Policejní kontroly na honech

Od října provedli policisté v Jihomoravském kraji 88 kontrol honů a prověřili při nich 2 263 osob. Zatím se vše obešlo bez prohřešků. Při kontrolách se zaměřují na doklady typu zbrojní průkaz a průkaz zbraně, lovecký lístek nebo pojištění odpovědnosti. Provádějí také fyzickou kontrolu zbraně a porovnání údajů v dokladech. Součástí je rovněž zkouška na alkohol nebo jiné návykové látky. Na místě mohou policisté udělit blokovou pokutu až do pěti tisíc korun. Ve správním řízení to však může být až padesát tisíc. Zároveň může myslivec přijít o zbrojní průkaz.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.