Přihlásit

Policie v kraji kontrolovala myslivce na honech. Nikdo nenadýchal ani jinak nepochybil (jihlavskadrbna.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Policie dnes na Vysočině zkontrolovala 31 účastníků honů. Pochybení u myslivců v Měšíně na Jihlavsku ani v Jihlavě nenašla. Kontroly už letos v kraji byly na 36 honech, při kterých policisté prověřili 729 osob a 698 zbraní. Při kontrolách se zaměřují na doklady, a to zbrojní průkazy, průkazy zbraní a lovecké lístky, kontrolují také, zda účastníci nepili alkohol. Letos přestupek nezaznamenali. Z loňského roku evidují jediný přestupek, řekla mluvčí policie Dana Čírtková.

Loňský přestupek se týkal honu na Havlíčkobrodsku. „U držitele zbraně, který byl účastníkem honu, byla v rámci kontroly provedena dechová zkouška, která měla pozitivní výsledek 0,3 promile alkoholu. Policisté na místě zadrželi zbraň a muži uložili příkazem na místě pokutu ve výši 2000 korun,“ uvedla Dana Čírtková.

Dnes policisté kontrolovali zbraně a doklady a provedli u všech myslivců dechové zkoušky. „Všechno bylo v pořádku,“ dodala mluvčí Čírtková.

Pokud policisté při honu zjistí u někoho porušení zákona, mohou na místě uložit blokovou pokutu až do výše pěti tisíc korun. Závažnější přestupky projednává správní orgán. V případě, že se držitel zbraně dopustí v době tří let dvou v zákoně vyjmenovaných přestupků, hrozí mu odnětí zbrojního průkazu, protože přestane splňovat podmínku spolehlivosti podle zákona o zbraních. Kontroly honů budou pokračovat do konce roku.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.