Přihlásit

Senoseče se blíží, zvířatům hrozí bolestivá smrt (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prostějovsko
Blížící se léto neznamená jen stále vyšší teploty či přípravy na dobu dovolených. Blíží se totiž také senoseče. A během nich i hrozící mrzačení či zabíjení mláďat zvěře.
Každoročně se například na sociálních sítích objevují fotky poraněných nebo mrtvých zvířat.

DOBROVOLNÁ POMOC
Lidé přitom mohou s problémem něco udělat. Třetím rokem funguje portál www.senosec.czu.cz, který pomáhá v komunikaci zemědělců a myslivců.
Na vyhánění se však mohou podílet také dobrovolníci.
Právě na tomhle portálu se pak mohou zaregistrovat na jednotlivé akce. Včetně těch na Prostějovsku, které se konají vesměs ve střední části okresu. "Dobrou spolupráci máme třeba s určickým hospodářským družstvem. Využívají portálu Senoseče, hlásí termíny, Včera právě začalo první sklízení," uvedl myslivec a jeden z propagátorů projektu Radomil Holík.

MAPA SE ROZRŮSTÁ
Právě v okolí Určic, Žešova či Vranovic-Kelčic se rok co rok na mapě senosečí objevují postupně body, které upozorňují, že je zde potřeba projít krajinu.
Po registraci na portálu pak zájemcům o pomoc začínají chodit SMS zprávy, kde konkrétně a kdy mohou s procházením mezí či polí pomáhat. "Hlavním smyslem je zachránit mláďata, zejména srnčata či zajíčky, před zbytečnou smrtí. Včera v osm ráno už proběhla první akce," uvedla Aneta Abelová, která se do procházení zapojila.

LHOSTEJNÁ VĚTŠINA
Bohužel, dosud podobné akce velkou část okresu míjí. Snaha dobrovolníků se tak zatím omezuje jen na centrální část okresu. Západ Prostějovska bývá například vyháněním zvěře pokrytý mnohem méně. A tato část okresu v tomhle není jediná. "Slyšel jsem o této aktivitě. V okolí jsem ji ale nezaznamenal. Přijde mi, že to tu nikdo moc neřeší," poznamenal Drahoš Kňourek, ředitel záchranné stanice pro zvířata. "Nevzpomínám si moc, že by k nám přiváželi třeba srnky posečené na poli," zamyslel se muž. Nicméně například loni web Senoseče informoval hned o několika nálezech mrtvých srnčat v regionu.

POTŘEBNÁ OSVĚTA
Samotný projekt pak podle Radomila Holíka využívají tisíce lidí. "Přihlášených je zhruba čtyři a půl tisíce. Teprve fungujeme třetí sezonu a zatím si k této aktivitě hledají lidé cestu. Přitom první zmínky o zákonném vyhánění zvěře z polí a luk jsou už z první poloviny 18. století," sdělil Holík k vyhánění, které začíná být stále aktuálnější. Právě květen je z pohledu senosečí vůbec nejvytíženějším měsícem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.