Přihlásit

Počasí jeleny do obor zatím nežene (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jeleni a laně v Krkonošském národním parku (KRNAP) prokazují poslední roky obdivuhodnou disciplinovanost.

Jelení zvěř se obvykle s prvním sněhem poslušně stahuje do přezimovacích obor s plnými koryty pamlsků.
Ochranáři tím předcházejí hrozbě milionových škod na lesních porostech. Jeleni slouží v Krkonoších jako předzvěst zimy.
Ta je letos v nedohlednu. Nelze odhadnout, kdy se jeleni a laně začnou stahovat do obor zřízených na šestnácti místech národního parku. Letos zvířata zůstávají neobvykle dlouho venku, kde mají stále dostatečnou možnost potravy a podle ochranářů nemusejí ohryzovat hlavně mladé stromky.
„Problém v tom nevidím. Jakmile se šance získat potravu ve volné přírodě sníží, stáhnou se do obor. Jde o velmi silný zvyk, přirozeně předávaný z generace na generaci. Mladí se to učí od starších,“ míní mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Výhodu přezimovacích obor, nepřetržitě zásobených krmivem, objevili, za skoro čtvrt století jejich existence, i jeleni z polské strany Krkonoš.
„Jakmile se po zdolání vchodové terénní vlny tzv. přískokem ocitnou v oboře, nemají do jara šanci se dostat ven. Terénní zlom jim to znemožní,“ popisuje Drahný.
Klid zvěře v oborách zajišťuje vyhláška platná od 1. prosince do 15. května. Vyhláška zakazuje vstup veřejnosti do bezprostředního okolí obor. Zákaz pohybu turistů platí také pro některé okolní cesty.
Počet jelenů, k nimž se cestou do přezimovacích obor přidává srnčí zvěř, se krkonošští ochranáři snaží udržovat na pěti stech kusech.
Koncem devadesátých let minulého století jich po skoro čtyřiceti tisících hektarech národního parku běhal dvojnásobek. „Počet jelení zvěře se daří držet na optimálních stavech,“ tvrdí Drahný.
Redukci krkonošských jelenů a vznik přezimovacích obor si kdysi vynutila nizozemská Nadace FACE, která se zasloužila o obnovu imisemi zničeného lesa. Nizozemci prosadili výsadbu původních stromů, jedle bělokoré, buku lesního a jeřábu ptačího, na úkor importovaných smrků, kosených každou větší vichřicí.

Ladislav Prouza

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.