Přihlásit

Muž měl přechovávat preparáty ohrožených druhů (TV Nova)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Petra SVOBODA, moderátorka
--------------------
Tříleté vězení hrozí 62letému muži z Královéhradecka, který měl podle policie přechovávat vypreparované exempláře ohrožených zvířecích druhů. Šlo o kožešinu medvěda a taky dva vycpané dravce. Podrobnosti má Petr Brzek.

Petr BRZEK, redaktor
--------------------
Obviněným mužem má být myslivec, přesto kriminalistům tvrdil, že vůbec netušil, že takové exempláře nesmí mít doma bez povolení. Celní správa u něj zajistila kožešinu s vypreparovanou hlavou medvěda hnědého, dále preparát výra velkého a orlovce říčního. Na žádný exemplář neměl muž výjimku, která by ho opravňovala k jejich držení. Myslivec u výslechu řekl, že medvěda střelil osobně na Slovensku na základě jejich výjimky, kde za odstřel a vypreparování řádně zaplatil. Na území České republiky byl medvěd hnědý považovaný za plně vyhynulého už v druhé polovině 19. století. Občas se k nám zatoulá právě ze Slovenska. Na našem území se jedná o kriticky ohrožený a přísně chráněný druh. Vypreparované ptáky prý myslivec dostal darem, a proto na ně nemá žádný doklad, který by potvrzoval jejich původ. Muž je obviněný z trestného činu neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy, za což může být potrestán až tříletým vězením. Policie se domnívá, že muž chtěl mít zvířata jako trofeje a nechtěl je dál prodávat. Podle kriminalistů se preparáty k muži už nikdy nevrátí. Pravděpodobně skončí v muzejních sbírkách.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.