Přihlásit

Táborští trubači přivezli ze Slovenska titul vicemistrů Evropy (ČRo - cb.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Trubači Okresního mysliveckého spolku Tábor vybojovali v Levoči na Slovensku druhé místo na mistrovství Evropy loveckých trubačů. Do finále tam kromě Čechů postoupili Maďaři a Poláci.

Pro táborské hráče na lesní roh se jedná o historický úspěch, který prý nečekali. "Bylo to velké překvapení, my jsme si tam jeli prakticky jen zahrát." "Konkurence byla obrovská, dvanáct souborů ze sedmi zemí, to je prostě velká konkurence," říkají Lenka Kořenská a Jaroslav Tupý, kteří patří mezi nejlepší evropské hráče na lesní roh.
Trubače na mistrovství Evropy doprovázela jejich umělecká vedoucí a učitelka hudby na základní umělecké škole v Sezimově Ústí Eva Kubínová. "V současné chvíli máme čtrnáct opravdu aktivně hrajících členů, kteří byli s námi mistrovství. K tomu je asi pět dalších externích členů souboru," připomněla.
A připočítáme-li i dvanáct dětí, které se hře na lesní roh učí na základní umělecké škole v Sezimově Ústí, můžete táborské trubače na některých koncertech slyšet až v třicetičlenném obsazení.
"Spousta dětí, které přichází do základní umělecké školy a chtějí hrát na lesní roh, má doma nějaké myslivecké zázemí. Už je to dneska tak populární koníček, že na kurzy trubačů často chodí celá rodina," dodává Eva Kubínová.
Závěr a přelom roku je obdobím, kdy vrcholí myslivecké hony. Ty mají vždy slavnostní atmosféru a neodmyslitelně k nim patří řada rituálů a tradic.
Hra na hornu neboli lesní roh je stále populárnější, přestože výuka klade na žáky poměrně velké nároky. Lesní roh je například jedním z mála žesťových nástrojů, u kterých jsou klapky uzpůsobeny pouze pro levou ruku.
"To samozřejmě bývá problém, protože většina lidí jsou praváci. Já ale musím říct, že po těch letech, i když jsem pravačka, mám levou ruku poměrně šikovnou a některé věci už instinktivně dělám levou rukou," komentuje Eva Kubínová.
Nejbližší příležitost slyšet trubačské vicemistry Evropy je v pátek 9. listopadu v Sezimově Ústí. Na koncertu, který začne v 17 hodin v sále místní základní umělecké školy, se představí i hornistky studující na českobudějovické konzervatoři.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.