Přihlásit

Kdo otrávil dravce? (rakovnicky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Střední Čechy
Mezi vrahy dravých ptáků, kteří řádí po celé republice, se najde i někdo, kdo působí ve středních Čechách. Vyplývá to z poznatků České společnosti ornitologické. Mezi luňáky sledovanými pomocí satelitních vysílačů připevněnými na jejich těle, kteří nepřežili podzimní průtah přes Českou republiku, jeden zemřel právě na území Středočeského kraje.

"Byl otráven látkou známou pod označením karbofuran - jedem kdysi používaným v zemědělství, který je dnes zakázaný. Staré zásoby insekticidu Furadan však dodnes někdo zneužívá k tomu, co sám zřejmě považuje za boj se škodnou. K nelegálnímu pokládání otrávených návnad majících hubit kuny, lišky nebo vydry. Zabijí však hodně ptáků - včetně těch nejvzácnějších a nejohroženějších.
Mezi čtyřmi luňáky, jejichž smrt ornitologové odhalili sledováním pohybu pomocí programu Anitra, tři podlehli právě otravě karbofuranem. Včetně toho "středočeského". Kde se to stalo, Dušan Rak ze skupiny na ochranu a výzkum dravců a sov České společnosti ornitologické neupřesnil - připomněl však, že odhalení otravy umožnilo právě okamžité vyhodnocení dat z vysílače. Tříměsíční mládě, které podle expertů bylo ve skvělé kondici, se našlo v místě, kde se podle signálu přestalo pohybovat. Dvacet metrů nad zemí, v koruně borovice.
"Za svůj krátký život dolétlo ze svého rodiště na Litoměřicku až na jižní Slovensko - a zpět na inkriminovanou lokalitu do středních Čech," připomněl Rak. S tím, že detailní mapování pohybu pomohlo poměrně přesně stanovit čas smrti. "Mohli jsme tak prokázat, že luňák uhynul v podstatě jen pár minut poté, co na lokalitu přilétl ze vzdálenější oblasti. To samo o sobě naznačuje extrémní nebezpečnost použitého jedu," upozornil.
Případ řeší policie - stejně jako tři další aktuální nálezy: dvě úmrtí luňáků na jihu Moravy - tam užití prudkého jedu naznačoval už mrtvý hmyz na jejich tělech a podezření následně potvrdila i laboratoř - a jedno na Ústecku. V tomto případě však byl dravec nejspíš zastřelen, uvedla Klára Hlubocká z ornitologické společnosti.
Od počátku roku u nás ornitologové zaznamenali již 54 zabitých opeřenců. O luňáky červené se jednalo v šesti případech. Ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek přitom varuje: mohou přibývat další oběti travičů nebo střelců. Dravci včetně luňáků totiž v současnosti táhnou přes Česko ve velkých počtech. "Otrávené nástrahy jsou u nás už přes padesát let zakázané a za jejich pokládání hrozí pachateli i vězení. Přesto lidé tyto středověké metody k hubení domnělých škůdců stále používají," konstatoval. "Každoročně tak zabijí desítky ptáků," upozornil.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.