Přihlásit

Hosínské lovecké bratrstvo (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Minulý týden jsem navštívil moravský poutní kostel Panny Marie na Hostýně. Jeho presbytář byl slavnostně vyzdoben "myslivecky", protože se zde měla konat tradiční pouť myslivců. Kolem oltáře a ambónu byly položeny květiny, paroží a šišky ze stromů a nezbytný obraz svatého Huberta s jelenem, zarámovaný březovými větvemi. Svatý Hubert je hlavním patronem myslivců a na jeho svátek (bude tuto sobotu) se konají tradiční Hubertovy hony a v jezdeckém sportu tzv. Hubertovy jízdy. Zajímavé a krásné jsou zmíněné svatohubertské mše, při nichž zní barokní hudba troubená na lesní rohy. Hubert pocházel z francouzského šlechtického rodu a kolem roku 700 se stal biskupem v Lutychu. Ale původně to byl otec a manžel, jemuž při narození dítěte zemřela milovaná žena. Často pak hledal zapomnění při honech v lese. Dle legendy spatřil jelena, jenž měl mezi parohy svítící kříž. Od té doby se věnoval duchovenské činnosti. U nás je nejznámější lovecký řád svatého Huberta, založený koncem 17. století známým Františkem Antonínem Sporckem. Ale my, Jihočeši, máme lovecký řád ještě o něco starší, a sice Schwarzenberské (či Hosínské) lovecké bratrstvo na Hluboké, Třeboni a Drahonicích. Založil jej roku 1692 barokní kavalír a náruživý lovec Adam František Schwarzenberg. Toto bratrstvo bylo výjimečným příkladem myslivecké a lesnické organizace. V českokrumlovském archivu je dochován originál nové matriky jeho členů, jež se hlásili k patronům "spanilé myslivosti": mučedníku Eustachovi, biskupu Hubertovi a českému poustevníku Ivanovi.
Mezi podepsanými členy bratrstva je opravdu pestrá směs: od panských úředníků a lesních knížecích zaměstnanců (někteří se jmenovali Srncové) až po malíře Jana Jiřího Hamiltona či faráře z okolních obcí (Zahájí, Pištín, Hosín, Purkarec). Tato nejstarší myslivecká korporace v Čechách měla v členské matrice citaci žalmu: "Jako po živém pramenu vody jelen žízní každé doby, tak také ztrápená duše volá k Bohu Přijď!" Bratrstvo, vnášející do myslivosti i duchovní rozměr, bylo úředně zrušeno až za nacistů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.