Přihlásit

Nutrie jsme nestříleli, říká majitel odchytové firmy (Týdeník Nymbursko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nymburk 
"Nějaká paní krmila nutrie, tak jsme pozorovaly ta roztomilá chlupatá zvířátka. Chvilku jsem tam nechala dcerku samotnou a šla koupit rohlíky pro kachny. Vrátím se - dcera ubrečená. Přijela černá dodávka a nějaký pán s paní tam všechny nutrie postříleli," tímto způsobem si stěžovala Miriam Moldanová na sledované facebookové stránce Máme rádi Nymburk na likvidaci nutrií, která se měla odehrát ve středu 10. října. Zpráva vyvolala bouři nevole. Případem se zabývá radnice, policie i strážníci.
Majitel odchytové firmy se však důrazně brání, že k žádné střelbě nedošlo.
K úvodní informaci o způsobu likvidace nutrií se vyjádřilo na svých stránkách i vedení města: "Odbor správy městského majetku na základě usnesení rady města objednal regulační odchyt nutrií na území města. Firma uvedla, že odchyt provede prostřednictvím schválených odchytových zařízení, do klecí s použitím pomůcek, odchytového podběráku a vrhací sítě.
Distancujeme se od jiného způsobu."
Odbor životního prostředí nymburské radnice se obrátil na policii s žádostí o prošetření celé věci. "Dostali jsme odpověď, že je podle zákona oprávněna zabývat se tímto případem městská policie. Té jsme podklady předali," řekla vedoucí odboru Michaela Havelková. Zatím však žádné výsledky k dispozici nejsou.
Oslovili jsme i majitele odchytové firmy DDD - Ekoservis z Dlouhoňovic u Letohradu v Pardubickém kraji.

VYSTŘELOVACÍ SÍTĚ
"Ke střelbě na zvířata ze strany našich pracovníků v žádném případě nedošlo. Naopak jsme byli napadeni třemi aktivistkami, které nám v klasickém odchytu chtěly bránit. Využívali jsme podběráky, klece a v tomto případě jsme vyzkoušeli i vystřelovací sítě, do nichž se nutrie také dají chytit," popisuje majitel firmy Lumír Štěpán události 10. října ze svého pohledu.
Podle některých svědků právě použití pušek na vystřelení odchytových sítí mohlo dotyčné ženy zmást a myslely si, že pušky jsou určeny ke střelbě na nutrie.
"Používáme i uspávací prostředky, které vložíme například do mrkve, kterou pak nutriím hodíme, zvířata se snadněji odchytí. Nicméně po několika výhrůžkách ze strany žen, že vyvražďujeme zvířata, jsme pohrozili zavoláním městské policie a ženy se už neukázaly," uvedl Štěpán.
Řada lidí v nutriích na březích Malých i Velkých Valů atrakci, roztomilé nezvyklé zvíře. I ekologové však upozorňují, že jeho přítomnost v našich končinách je nežádoucí a páchá obrovské škody na celém ekosystému. To potvrzuje i Luboš Vaněk z Ekocentra na Huslíku. Jako příklad uvádí Sánskou strouhu, kterou cyklisté přejíždí po mostku na cyklostezce mezi Nymburkem a Poděbrady.

OBROVSKÉ ŠKODY
"Byla krásně zelená, žila v ní řada rostlin. Teď je z ní právě díky působení nutrií doslova stoka. A ještě ke krmení u Malých Valů. Ti, co je tam krmili, způsobili obrovské přemnožení potkanů, které zaměňovali za malé nutrie," vysvětluje ochránce přírody.
Podle něho chyba vznikla už před lety, když přestal být zájem o maso a kožešiny z nutrií, a soukromí chovatelé jich řadu vypustili do volné přírody. "Bohužel v současné době asi neexistuje jiný způsob, jak je zastavit, než odchyt a likvidace," připouští Vaněk.
Zprávy o likvidaci nymburských nutrií odstřelem jsou zřejmě fámou. U odchytu byly použity pušky na vystřelení odchytových sítí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.