Přihlásit

Černochová (ODS): Evropskou komisi zajímá i rybářské olůvko (parlamentnilisty.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny 23. října 2018 - "Pozice vlády České republiky k zákazu olova ve střelivu a rybářském olůvku"

Krásné odpoledne, dámy a pánové. Já plním slib, který jsem dala u kulatého stolu, který jste, pane předsedo, inicioval a který se týkal případného projednávání ústavního dodatku stran implementace směrnice Evropské unie, týkající se zbraní. Je to ta směrnice, která tady byla častokrát diskutována, ale zároveň Evropská komise v těch posledních dnech se rozhodla, že půjde ještě dál, takže já bych vás dnes chtěla požádat o zařazení nového bodu na program jednání této schůze Poslanecké sněmovny s názvem 'Pozice vlády České republiky k zákazu olova ve střelivu a rybářském olůvku'.

Evropskou komisi zajímá i rybářské olůvko

V uplynulých dvou letech se objevují v médiích informace o chystaném úplném zákazu rybářských olůvek a střeliva s olověným jádrem. Tento záměr má plynout z iniciativy Evropské komise, která na konci minulého roku pověřila evropskou agenturu pro chemické látky, která se jmenuje ECHA, aby začala shromažďovat informace, jaké riziko a socioekonomický dopad by měl zákaz olověného střeliva i rybářských závaží. ECHA doporučuje Evropské komisi olovo zcela zakázat, protože přínosy pro společnost, které mají převažovat nad náklady pro lovce, sportovce a střelce, vyhodnotila ECHA jako přijatelné. Střelecké, sportovní a lovecké organizace ve veřejné konzultaci ale tvrdí opak. Zákaz olova by měl za následek vážný dopad na jejich činnost. V současné době probíhají v této věci jednání s Evropskou komisí a měli bychom znát postoj vlády, která na jednání vysílá své úředníky. Zároveň bychom měli svým usnesením vládu v jednání podpořit, aby měla silný mandát a mohla se postavit další zbytečné regulaci. V této souvislosti mi dovolte připomenout, že neexistuje adekvátní a zároveň ani levná varianta nahrazení olova ve střelách. Zákaz olova bude mít za následek vysoké náklady nejen pro výrobce střeliva, ale i samotných zbraní, u kterých používání nevhodných druhů střeliva způsobí poškození a neúměrné opotřebení zbraní. To se samozřejmě týká i zbraní sportovních střelců reprezentujících Českou republiku na olympijských hrách.

Nahrazení olova ocelí s sebou dále přináší zvýšenou nebezpečnost pro samotné sportovní střelce, ale i myslivce a lovce, protože ocel díky své tvrdosti má větší tendenci se odrážet a mohlo by snadněji dojít k jejich zranění. Podle některých odborníků by zákaz olova ve střelách znemožnil střílet z malorážek, které používají mimo jiné biatlonisté. V případě tzv. zákazové směrnice jsme v minulosti i přes má upozornění v roce 2015, kdy byl záměr Evropské komise poprvé představen veřejnosti, zaspali a dnes řešíme následky v podobě její implementace. Měli bychom se poučit z nedávné minulosti a neopakovat stejné chyby. Připomínám, že Poslanecká sněmovna přijala dne 20. dubna 2016 na své 44. schůzi, tedy v minulém volebním období, usnesení číslo 1190, ve kterém mimo jiné odmítla, aby orgány Evropské unie neoprávněně a disproporčně zasahovaly do funkčního systému kontroly, evidence, nabývání a držení zbraní a střeliva nastaveného právním řádem České republiky. Svoji vůli bychom měli vyjádřit i v tomto volebním období, abychom jasně deklarovali, že i po volbách má náš zákonodárný sbor na problematiku zákazu v oblasti legálního držení zbraní, a nyní i rybářského olůvka, jasný postoj.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.